Update

FBI herziet zaak Clinton: nieuwe mails duiken op in sexting-onderzoek Weiner

De FBI zet het onderzoek voort naar de e-mails van Hillary Clinton. De organisatie heeft nieuwe e-mails gevonden die de eerdere aanbeveling op losse schroeven zet dat ze niet hoeft te worden vervolgd. De mails zijn volgens Amerikaanse media opgedoken op elektronica van Clinton-medewerker Huma Abedin en haar man Anthony Weiner.

Stan Putman
De Clinton-mails werden per toeval ontdekt op één van de electronica van Huma Abedin (links) die onderzocht worden door de FBI. Haar ex-man Anthony Weiner is verwikkeld in meerdere seksschandalen. Beeld reuters
De Clinton-mails werden per toeval ontdekt op één van de electronica van Huma Abedin (links) die onderzocht worden door de FBI. Haar ex-man Anthony Weiner is verwikkeld in meerdere seksschandalen.Beeld reuters

Naar dat oud-Congreslid loopt een onderzoek na berichten dat hij seksueel getinte berichten had gestuurd naar een 15-jarig meisje. Weiner en Abedin liggen in echtscheiding. James Comey, de directeur van de FBI, bracht het Amerikaanse congres vrijdag op de hoogte van de beslissing. Die kwam tot stand nadat de FBI in een 'ongerelateerde zaak' nieuwe e-mails had gevonden die mogelijk nieuw licht op de zaak werpen. Comey liet weten dat hij niet kon voorspellen hoe lang het extra onderzoek zou duren.

De betrouwbaarheid van Clinton wordt daarmee opnieuw een van de belangrijkste onderwerpen van de presidentsverkiezingen. Clinton riep in de nacht van vrijdag op zaterdag na de FBI-verklaring op alle nieuw gevonden informatie vrij te geven. De Democratische kandidaat vertrouwt erop dat de federale opsporingsdienst niet zal terugkomen op het eerdere advies haar niet te vervolgen.

Beurs in mineur
Wat er in de e-mails staat, is nog niet bekend gemaakt. De vraag is of Clinton geheime documenten heeft verstuurd, via haar onbeveiligde privé-server in de kelder van haar huis bij New York. Ook kunnen de e-mails haar eerdere verklaringen ondergraven. Het onderzoek werd deze zomer afgesloten met de conclusie dat Clinton 'extreem onvoorzichtig' was geweest en diverse keren had gelogen.

De Amerikaanse beurs reageerde in mineur op het nieuwe e-mailnieuws. De beurzen in New York zijn vrijdag lager gesloten. De Dow-Jonesindex eindigde licht lager op 18.161,19 punten. De brede S&P 500 verloor 0,3 procent op 2126,41 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 0,5 procent tot 5190,11 punten.

'Criminele praktijken'

Clintons campagnemanager John Podesta riep Comey op om meer informatie over de e-mails naar buiten te brengen. 'We hebben geen idee wat die e-mails zijn en de directeur zelf stelt dat ze niet eens interessant hoeven te zijn', aldus Podesta in een verklaring.

Clintons uitdager Trump sprak vlak nadat het nieuws bekend werd in New Hampshire. Onder luid gejuich werd hij door zijn publiek ontvangen. De Republikeinse kandidaat stelt dat Clinton corrupt is op een ongekende schaal. 'We moeten niet toestaan dat ze haar criminele praktijken doorzet in de Oval Office.' Hij stelt dat het schandaal groer is dan Watergate.

Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, heeft opgeroepen om Clinton uit te sluiten van alle bijeenkomsten waar geheime informatie besproken wordt.

null Beeld FBI
Beeld FBI

Onderzoek tijdens de verkiezingen

Eerder dit jaar sloot de FBI het onderzoek naar de privé mailserver van Clinton, dit tot groot ongenoegen van haar tegenstanders. Volgens hen was er genoeg reden om Clinton wel aan te klagen voor het versturen van geheime stukken via haar privémail. Clinton heeft altijd gezegd dat ze dit niet heeft gedaan, maar volgens de FBI heeft ze 113 mails verstuurd met informatie die op dat moment geheim was. Comey oordeelde echter dat niet is bewezen dat Clinton indertijd met opzet heeft gehandeld. Justitie besloot haar daarom niet aan te klagen.

Wanneer dit nieuwe onderzoek is afgerond, is nog onduidelijk. De aankondiging komt op een ongelegen moment. Hillary Clinton hoopt op 8 november gekozen te worden tot president van de Verenigde Staten. Dit nieuws dient als munitie voor Trump, die de afgelopen weken in de meeste peilingen een flinke achterstand heeft opgebouwd.

Pas na verkiezingen openbaar

Het grootste deel van de werkgerelateerde e-mails en stukken die Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken vanaf haar privéserver stuurde, wordt pas na de verkiezingen openbaar gemaakt. Lees hier het nieuwsbericht uit september.

Archieffoto van Anthony Weiner. Beeld ap
Archieffoto van Anthony Weiner.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden