FBI ging uit van liquidatie Molukkers bij treinkaping in 1977

Het Britse ministerie van Defensie en de Amerikaanse FBI veronderstelden indertijd dat Nederlandse mariniers Zuid-Molukse treinkapers hebben geliquideerd bij de beëindiging van de treinkaping in De Punt, vandaag 37 jaar geleden. Dat blijkt uit tot voor kort geheime overheidsdocumenten.

Archieffoto van een met kogels doorzeefde trein bij spoorwegovergang de Punt.Beeld anp

'Uit al het bewijs is duidelijk dat de mariniers de bedoeling hadden om de terroristen allen te doden, of zoveel als mogelijk, om achteraf problemen in de rechtbank te voorkomen', berichtte de Britse militaire attaché in Den Haag na afloop van de bestorming aan zijn superieuren.

Op 11 juni 1977 bestormden mariniers van de Bijzondere Bijstands Eenheid (BBE) een door Zuid-Molukkers gekaapte trein bij het Drentse De Punt. Acht inzittenden kwamen daarbij om het leven: twee gegijzelden, zes van de negen treinkapers. In Molukse kring is sindsdien gesteld dat de kapers doelgericht zijn gedood. Wegens toenemende twijfels over het geweldgebruik laat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) momenteel archiefonderzoek doen naar de bestorming. De uitkomst wordt voor 1 december verwacht.

Geweldsinstructie
Eén van de vragen die Opstelten nu na 37 jaar onderzoekt: met welke geweldsinstructie zijn de mariniers de trein in gestuurd?
Precies dezelfde vraag probeerden de Britten en Amerikanen al te beantwoorden in de zomer van 1977. Beide landen waren betrokken bij de voorbereiding van de bestorming. Zo brachten commando's van de Britse Special Air Service (SAS) in het geheim wapens naar Drenthe.

Geconfronteerd met gijzelingen op eigen bodem, probeerde men vervolgens zo veel mogelijk details te achterhalen over het verloop van de aanval.
De Amerikaanse FBI ondervroeg twee Nederlandse mariniers, op cursus in de Verenigde Staten, over gebruik van dodelijk geweld. Hun uitleg: 'We schieten niet op terroristen tot tijdens een bestorming zekerheid bestaat over hun identiteit.' Deze verklaring wijkt af van de officiële lezing van de Nederlandse regering: in de trein zou slechts zijn geschoten op de kapers die zich met een vuurwapen hebben verzet.

Ook de Britse militaire attaché liet onderzoek doen naar de geweldsinstructie. Zijn verslag bevindt zich nu in de National Archives in Londen. Hij rapporteert het volgende verhaal: 'De mariniers kregen het bevel om te schieten op de benen van de terroristen. Aan het einde van de briefing in een onderonsje zou een niet bij naam genoemde hoge officier hebben gezegd: denk erom dat hun benen tot in hun nek komen.'

Fouten
Beide landen wisten informatie over de treinkaping te achterhalen die indertijd gold als staatsgeheim. Toch maakten ze ook fouten. Zo wisten de Amerikanen niet het precieze tijdstip van de bestorming. De Engelsen dachten ten onrechte dat een gegijzelde was doodgeschoten door de kapers en dat de treinkapers niet samenwerkten met de Zuid-Molukkers die tegelijkertijd een basisschool gijzelden in het Drentse Bovensmilde.

De Engelsen hadden kritiek op het niveau van de Nederlandse BBE. De mariniers waren 'niet echt fit', slecht getraind en zouden de beschikking hebben over te weinig wapens. Toch had men lof voor de bevrijding van de trein. Ondanks de acht doden waren de meesten van de circa vijftig gegijzelden immers levend bevrijd en dat was 'een onverwacht goed resultaat'.

Vandaag in de Volkskrant: hoe de FBI de mariniers van de Punt verleidde.

Honderden Molukkers herdenken in Assen dat met militair ingrijpen een einde werd gemaakt aan de treinkaping in 1977.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden