FBI doet inval bij huis en kantoor advocaat Trump: ‘Schande’, vindt de president

De FBI heeft maandag een inval gedaan bij Michael Cohen, de persoonlijke advocaat van president Donald Trump. Het is ongekend in de VS dat justitie een inval laat doen bij de advocaat van de president. Trump noemde de inval een ‘schande’ en een ‘aanval op ons land’. Hij viel hard uit naar speciaal aanklager Robert Mueller die medeverantwoordelijk was voor de inval.

Redactie
Michael Cohen, advocaat van president Donald Trump. Beeld REUTERS
Michael Cohen, advocaat van president Donald Trump.Beeld REUTERS

Het Openbaar Ministerie (OM) van Manhattan besloot tot de inval na een tip over een mogelijk strafbaar feit dat zou zijn begaan in de Stormy Daniels-zaak, de pornoactrice die zegt een affaire te hebben gehad met Trump in 2006. Het is nog onduidelijk wat de FBI onderzoekt.

Cohen betaalde Daniels vlak voor de presidentsverkiezingen 130 duizend dollar om haar te laten zwijgen over deze zaak. De tip die leidde tot de FBI-actie was afkomstig van het team van Mueller, die onderzoek doet naar Russische inmenging in de verkiezingscampagne. Justitie besloot vervolgens een huiszoekingsbevel af te geven. Door de FBI-inval dreigen nu de Stormy Daniels-zaak en het Ruslandonderzoek met elkaar verweven te worden.

Critici van Mueller zeggen dat de speciaal aanklager veel te ver gaat en nu ook zaken onderzoekt die niets te maken hebben met mogelijke samenspanning van de Trump-campagne met Rusland om de presidentsverkiezingen te winnen. ‘Muellers team is de meest bevooroordeelde groep mensen die er is’, zei Trump maandag in het Witte Huis.

De president liet in het midden of hij de aanklager gaat ontslaan. Trump heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij Mueller wantrouwt en hem het liefst de laan uit zou sturen. ‘Het is een schande, wat er gaande is. We gaan zien wat er gaat gebeuren.’

Vertrouwen geschonden

De inval vond plaats zowel in het kantoor als in de woning van Cohen. Bij de huiszoeking werden verscheidene documenten in beslag genomen, onder meer over het zwijggeld dat betaald is aan Stormy Daniels. Daarnaast werd de hand gelegd op persoonlijk e-mailverkeer tussen Trump en zijn advocaat.

Ook Cohen zelf liet weten de huiszoeking ‘compleet ongepast en onnodig’ te vinden. De vertrouwelijke relatie tussen een advocaat en zijn cliënt zou hiermee worden geschonden. Trumps persoonlijke advocaat kwam ook in beeld bij het onderzoek naar Russische inmenging.

Vlak voor de verkiezingen in 2016 werd Daniels naar eigen zeggen benaderd door Cohen, die haar het zwijggeld aanbood. Cohen beweert dat het geld van hem persoonlijk komt en zonder medeweten van Trump werd betaald. Hij eist 20 miljoen dollar van Daniels voor het verbreken van de overeenkomst. Het OM onderzoekt nu of Cohen ook de verkiezingsregels heeft overtreden met de betaling. Als de betaling aan Daniels bedoeld was om de uitslag van de presidentsverkiezingen te beïnvloeden, dan is dat een overtreding van de strenge verkiezingswetgeving.

Informatie over de betalingen aan Daniels was volgens een bron binnen de FBI niet het enige doel van de huiszoeking, aldus de New York Times. De speurders namen ook belastingdocumenten, bedrijfsgegevens en e-mails in beslag, waaronder ook persoonlijke communicatie tussen Trump en Cohen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden