NIEUWS

FBI begint onderzoek naar zwarte automobilist die door politie werd doodgeschoten in North Carolina

De FBI is een onderzoek begonnen naar de dood van Andrew Brown, een zwarte automobilist die vorige week door de politie werd doodgeschoten in North Carolina tijdens een poging hem aan te houden. Advocaten van Browns familie zeggen dat hij door vijf kogels werd getroffen, waarvan een achter in zijn hoofd.

Redactie
Protest tegen het politieoptreden in Elizabeth City, North Carolina maandag. Beeld REUTERS
Protest tegen het politieoptreden in Elizabeth City, North Carolina maandag.Beeld REUTERS

De familie spreekt van een ‘regelrechte executie’ en eist dat de verantwoordelijke agenten worden vervolgd. Volgens Browns zoon Khalil Ferebee vormde zijn vader geen gevaar voor de agenten en was er dus geen reden voor hen om dodelijk geweld te gebruiken.

De politie in Elizabeth City, de plaats waar Brown werd aangehouden, zegt dat hij probeerde te ontkomen met zijn auto nadat agenten hem probeerden te arresteren. Hij stond bij de politie bekend als iemand met een crimineel verleden die zich ook bij eerdere aanhoudingen verzette. Maar volgens advocaat Wayne Kendall probeerde Brown weg te komen omdat hij voor zijn leven vreesde.

Het incident, dat plaatsvond op de dag na de veroordeling van de politieagent Derek Chauvin voor de dood van George Floyd in Minneapolis, heeft spanningen veroorzaakt in North Carolina. Om rellen te voorkomen kondigden de autoriteiten vanaf acht uur in de avond een uitgaansverbod af in Elizabeth City.

Wayne Kendall en Ben Crump, advocaten voor Browns familie, geven hun lezing van de gebeurtenissen tijdens een persconferentie dinsdag. Beeld REUTERS
Wayne Kendall en Ben Crump, advocaten voor Browns familie, geven hun lezing van de gebeurtenissen tijdens een persconferentie dinsdag.Beeld REUTERS

Betogers eisten dat de politie de beelden van lichaamscamera’s van de agenten openbaar maken, zodat iedereen kan zien wat er is gebeurd. Maar volgens de plaatselijke politiechef mogen die beelden alleen op last van een rechter worden vrijgegeven. De familie en hun advocaten hebben wel een 20 seconden lang fragment kunnen bekijken, maar volgens hen is er meer materiaal.

Deskundigen stelden tegenover televisiezender NBC dat de politie lastige vragen zal moeten beantwoorden als Brown inderdaad door een kogel in het hoofd werd getroffen. ‘Volgens de wet mag je dodelijk geweld met dodelijk geweld beantwoorden’, zei Gloria Browne-Marshall, die rechten doceert aan het John Jay College of Criminal Justice in New York. ‘Een agent die voor zijn leven vreest moet daar ook een redelijke aanleiding toe hebben. Maar waar is in dit geval de vrees waarop de agent met dodelijk geweld moet reageren?’

Ook ex-agent Keith Taylor, eveneens van het John Jay College, vroeg zich tegenover NBC af welke rechtvaardiging er is om dodelijk geweld te gebruiken tegen een ongewapend persoon die de benen probeert te nemen.

Sinds het proces tegen Chauvin hebben zich in de VS verscheidene incidenten voorgedaan waarbij de politie buitensporig geweld zou hebben gebruikt tegen zwarte Amerikanen. Vorige week schoot een agent in Ohio een 16-jarig meisje dood toen zij een ander met een mes aanviel. Ook daartegen klonken protesten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden