FBI: Aanwijzingen dat schutters San Bernardino radicaliseerden

In het FBI-onderzoek naar de schutters die het bloedbad in San Bernardino aanrichtten zijn aanwijzingen gevonden dat het tweetal geradicaliseerd was. Maar er is geen enkele aanwijzing dat ze onderdeel uitmaakten van een terroristische groep. Dat meldt FBI-directeur Comey vrijdagavond. De schietpartij die woensdag werd aangericht in San Bernardino wordt door de FBI behandeld als terroristische daad.

President Obame en FBI-directeur Comey geven een persconferentie over de resultaten uit het FBI-onderzoek.Beeld epa

Aanleiding is een Facebook-bericht van Tashfeen Malik, de vrouwelijke helft van het echtpaar dat woensdag een bloedbad aanrichtte in de Californische stad San Bernardino. Rechercheurs hebben volgens diverse Amerikaanse media een Facebook-bericht gevonden waarin Malik een eed van trouw zweert aan Islamitische Staat. Ook het nieuwsagentschap Aamaq, dat IS steunt, meldt op haar website dat de twee schutters aanhangers zouden zijn van IS. Waar het agentschap dat bericht op baseert, is niet duidelijk.

Het lijkt erop dat Malik geïnspireerd is geweest door de terroristen uit Syrië en Irak. Een concrete connectie met IS is (nog) niet gevonden, en dus ook geen instructies van het centrale commando. Het tweetal was tevens niet bekend bij de FBI. Malik zou een 'zelf-radicaliserende' vrouw kunnen zijn geweest. Vorig jaar riep Islamitische Staat aanhangers in het westen op in hun eigen omgeving aanslagen te plegen, 'op welke manier dan ook'. 'Vraag geen advies of oordeel, maar dood de ongelovigen.'

De advocaat van de familie van de schutters heeft zich uitgesproken over de zaak. Zij zegt dat geen van de familieleden van te voren wist van de schietpartij. Zij hadden geen aanwijzingen dat de daders agressief waren of extremistisch gedachtengoed aanhingen. Malik was volgens de advocaat een zorgzame huisvrouw, Farook was erg op zichzelf.

De FBI-directeur meldt dat de twee schutters hebben getracht bewijsstukken te vernietigen. Ze hebben onder andere hun telefoons kapot gemaakt voordat ze de schietpartij begonnen.

Malik werd geboren in Pakistan en verhuisde jong naar Saoedi-Arabië. Vijf of zes jaar geleden zou ze volgens persbureau Reuters zijn teruggekeerd naar de Punjab om Farmacie te gaan studeren in de stad Multan. Syed Farook, de (Amerikaanse) mannelijke dader woensdag, zou haar in 2014 via een datingsite hebben gevonden en uit Saoedi-Arabië naar de Verenigde Staten hebben gehaald. Rond die tijd zijn ze ook getrouwd. Voor het benodigde visum moet Malik grondig zijn doorgelicht. De zoektocht naar een motief voor de aanslag wordt bemoeilijkt doordat Malik en haar man zoveel mogelijk digitale sporen hebben willen uitwissen. De harde schijf van hun computer werd in brokstukken aangetroffen, en hun mobiele telefoons werden kapotgeslagen gevonden in de buurt van de plaatsen delict, aldus CNN.

Wie was Syed ­Farook, die woensdag samen met zijn vrouw 14 personen doodschoot in het Amerikaanse San Bernardino? Wat waren de motieven?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden