Fazant met prei, paddestoel en witte bonen

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Fazant met prei, paddestoel en witte bonen (4 personen).

Marcus Huibers
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Ook zo in uw nopjes met de presentjes die u onder de kerstboom aantrof? Ik wel, en om het jaar met een vliegende start te beginnen: twee recente uitgaves die ik u van harte aanbeveel.

Elise van Iterson ontmoette ik ooit aan de bar van café Zondag in Maastricht, waar haar zus Albertine voor ons de biertjes tapte. Inmiddels woont ze in Amsterdam, is ze illustrator en kok in Worst Wijncafé, en heeft ze net De Amsterdamse culinaire verjaardagskalender uitgebracht. Daarvoor selecteerde ze twaalf van haar lievelingsadressen in de stad, die bij elke maand een passend gerecht uitkozen, en Elise maakte daar tekeningen bij: dromerige illustraties, waar je lekker naar kunt staren op de wc, de ideale plek voor zo'n kalender, want goed eten en een gezonde stoelgang liggen natuurlijk in elkaars verlengde.

Ook graag uw aandacht voor een dik boek over Napoleon van Bart Van Loo, die grappige Belg die zo eloquent over Franse chansons kan vertellen. Je zou denken dat er over Napoleon al genoeg boeken zijn geschreven, en toch heeft Van Loo een heerlijke pageturner gefabriceerd, die iedereen zou moeten lezen. Heeft weinig met eten te maken, maar alles met de machinaties van macht en hoogmoed. Wel beschrijft Van Loo ergens het recept voor poulet Marengo, vernoemd naar de beroemde veldslag. De strijd was hevig geweest en ook de proviand was vrijwel op. Aan het einde van die lange dag bereidde Napoleons kok een eenvoudig maal met wat nog over was: een kleine kip, wat eieren, tomaten en zes rivierkreeftjes. Het zou altijd zijn lievelingskostje blijven, want het droeg de geur en de smaak van de overwinning.

Ik heb die kip Marengo uitgeprobeerd en vond er weinig aan. Daarom een ander vogelreceptje.

Ingrediënten

3 preien, in dunne ringen gesneden
olijfolie
2 tenen knoflook, gehakt
2 el verse tijmblaadjes
200 gram paddestoel, gesneden
400 gram witte bonen (haricots blancs) uit een potje
1 dl slagroom
peper en zout
vijfkruidenpoeder
roomboter of ganzenvet (poelier)
vier fazantfilets (poelier), zonder vel

Stoof eerst de prei in olijfolie of roomboter, ongeveer 8 minuten, en schep regelmatig om. Fruit de knoflook en tijm in wat olijfolie en bak daarna de paddestoelen mee totdat ze beginnen te slinken. Laat de witte bonen in een vergiet uitlekken en doe ze bij de paddestoelen. Doe nu ook de gestoofde prei en de slagroom erbij en warm goed door, terwijl u de boel voorzichtig omschept. Kruid met zout en peper en een snufje vijfkruidenpoeder.

Laat de fazantfilets op kamertemperatuur komen en kruid met zout en peper. Verhit een flinke klont boter (of ganzenvet) in een koekenpan en bak de fazant op lage temperatuur een minuut of drie per kant. Hij mag van buiten een beetje bleek zijn en van binnen nog net rosé. Verdeel het bonenmengsel over warme borden, trancheer de filets en drapeer ze erop. Nog een draai zwarte peper en uitserveren maar.

Reageren: volkskeuken@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden