Favorieten laten geen steken vallen in openingsronde

Bij het nationaal schaakkampioenschap gaat het ditmaal om de herschikking van de hiërarchie der Nederlandse topspelers. Veel is veranderd de afgelopen tijd....

Als in Nederland wonend 'gastgrootmeester' nam Sokolov in de periode 1994-1999 elk jaar deel aan het NK. Altijd speelde hij een voorname rol en tweemaal, in 1995 en 1998, veroverde hij de titel. Maar toen de KNSB in 2000 reglementair bepaalde dat het NK voortaan alleen toegankelijk was voor spelers die bereid waren Nederland internationaal te vertegenwoordigen, viel het doek. Sokolov was gewend bij landenwedstrijden vol trots de belangen van zijn geboorteland Bosnië te behartigen en bleef dat doen.

Maar de situatie is gewijzigd. Sokolov is getrouwd met een Nederlandse, hij is Feyenoord-fan geworden en na lang wikken en wegen heeft hij besloten de banden met zijn nieuwe vaderland aan te halen. Als Nederlands staatsburger zal hij op de aanstaande olympiade in Bled voor het eerst deel uitmaken van de nationale ploeg. De uitslag van het NK zal duidelijk maken aan welk bord hij plaatsneemt. Als hij kampioen wordt, kan hem de eer van het eerste bord niet worden ontzegd.

Sokolovs belangrijkste concurrent voor de titel heeft ook zwaarwegende beslissingen genomen. Hij heeft de laatste tijd nauw samengewerkt met de Bulgaarse topgrootmeester Topalov die hem op het hart heeft gebonden voortaan hoofd- en bijzaken te scheiden. Van Wely, in het verleden altijd op weg naar de volgende snelschaakmarathon of competitiewedstrijd, heeft besloten naar de raad te luisteren. Kleinere toernooien zal hij voortaan laten schieten en hij neemt in het komende seizoen niet deel aan de Nederlandse clubcompetitie.

De samenwerking met de voorbeeldige prof Topalov zou Van Wely's tijdelijk op dood spoor geraakte carrière een nieuwe impuls kunnen geven. Acht maanden geleden was hij de mondiale top dicht genaderd maar een paar desastreuze resultaten in de eerste maanden van 2002 hebben hem ver teruggeworpen. Van Wely heeft zich voorgenomen de wederopstanding deze week te laten beginnen.

De eerste ronde van het toernooi bracht geen verrassingen. Van Wely had weinig moeite met Ruud Janssen die te royaal met zijn bedenktijd omsprong en daardoor een acceptabele stellling snel te gronde zag gaan. Sokolov deed niet voor zijn rivaal onder. Hij versloeg debutant Harmen Jonkman die zich lang verdienstelijk weerde en pas bezweek toen de druk in de tijdnoodfase werd opgevoerd.

Twee andere spelers die mee zouden kunnen doen in de strijd om de eerste plaats faalden evenmin. Sergei Tiviakov maakte korte metten met Dimitri Reinderman. Het gebrek aan speelritme brak Reinderman lelijk op want na achttien zetten was zijn stelling al veranderd in een ruïne. Tegen beter weten in speelde hij door tot hem alles afgenomen was.

Erik van den Doel gaf zich zelf een uitstekend uitgangspunt voor een herhaling van zijn prestatie van vorig jaar toen hij lang de ranglijst aanvoerde en pas in een barrage boog voor Van Wely. Ditmaal begon Van den Doel met een gedegen zege op John van der Wiel, die voor de 24ste achtereenvolgende maal deelneemt aan het NK.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden