Fatsoenlijk rechts

De voorzitter van de partij schreef een stevige dreigfax, zette er de naam onder van een islamitische groepering, wandelde naar de telecommunicatiewinkel en stuurde de boodschap behalve naar zichzelf ook naar het Kamerlid Mat Herben....

Jan Blokker

Onder normale omstandigheden lees je zoiets even, grinnikt erom, gooit 't in de prullenmand, en schenkt jezelf een kopje thee in. Maar wat mag je tegenwoordig nog normale omstandigheden noemen? De koningin gaat tenslotte niet voor zoete melk met room naar een multicultureel jongerencentrum aan de Overtoom.

De voorzitter las nog eens goed wat er allemaal stond opgeschreven. Even wilde hij toch nog grinniken, het papier weggooien en zichzelf thee inschenken, toen hij onder de tekst de naam van een onmiskenbaar islamitische groepering zag staan. Niet dat hij zich gauw bang liet maken. Maar het leek hem in dit geval verstandig aangifte te doen.

Hij keek ervan op toen hij op het politiebureau hoorde dat het Kamerlid Mat Herben eenzelfde fax van dezelfde afzender had ontvangen.

Opnieuw terug thuis had hij zichzelf net het kopje thee ingeschonken, toen er werd aangebeld. De politie, van datzelfde bureau. Daar hadden ze ontdekt dat hij de fax zelf had geschreven, en behalve naar zichzelf ook naar Mat Herben had verzonden. Hij bekende, en ging mee voor verhoor.

Sergej Moleveld, partijvoorzitter van de Lijst Pim Fortuyn.

Wat ben je als je zoiets doet? Crimineel? Van lotje getikt? Meelijwekkend? Doortrapt?

Ik raadpleegde nog even een recente foto van het voorzittershoofd, dat haast onder krullen bedolven blijkt, en moest denken aan wat de eerbiedwaardige oude Heldring donderdag in zijn NRC-rubriek over vooroordelen opmerkte. 'Ook de schrijver van deze rubriek is er niet vrij van', bekende hij. 'Zo is het kapsel van Geert Wilders hem een beletsel die man ernstig te nemen.'

Maar het geeft de partij waar het hier om gaat natuurlijk ook iets extraordinairs.

Als u en ik een voorzitter zoeken voor welke gezelligheidsvereniging dan ook, en we doen de selectie een beetje met de losse hand dan nullen we het niet voor mekaar krijgen in een paar jaar tijd telkens met kandidaten voor de dag te komen die achteraf allemaal ofwel met justitie in aanraking zijn geweest, ofwel door justitie ten onrechte over het hoofd zijn gezien. Bij ons had er per ongeluk minstens onberispelijk iemand tussen gezeten.

'Het moet toch niet veel gekker worden', was de reactie van Mat Herben, die sinds de dood van Fortuyn vermoedelijk al een keer of honderd zo heeft gereageerd.

De implicatie was al die keren dat hij deel uitmaakte van een heilzame politieke beweging die in haar stormachtige ontwikkeling weliswaar zo nu en dan werd gehinderd door pech, door kwaadwillige enkelingen, door valse beschuldigingen en door beginnersfouten, maar die nog niets aan heilzaamheid had ingeboet.

Of in de joviale woorden van de zojuist afgetreden dertigste voorzitter (geciteerd uit zijn clubblad): 'Het gezeik over ruzie in de partij moet afgelopen zijn. Als wij het als LPF verkloten, dan vermoorden wij de mogelijkheid om een grote stap voorwaarts te zetten. Dus niet lullen, maar poetsen.'

Misschien is het nuttig om in dit verband nog eens te verkondigen dat 'fatsoenlijk rechts' net zo min bestaat als in de jaren zestig en zeventig, ondanks veler illusie, het 'socialisme met een menselijk gezicht' zou hebben bestaan.

Of we het nou hebben over een moderne Horst Wessel als Michiel Smit, over de liberale Van Aartsen die in de Kamer steeds harder moet roepen om Wilders vte blijven, over de onnadenkende aanhangers van de Edmund Burke Stichting, of over de menigte die een week lang Theo van Gogh de grootste Nederlander aller tijden heeft gevonden het heeft allemaal het fatsoen van een fax liegen aan jezelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden