Recept

Fatsoenlijk kerstsoepje: hartige hazelnootcappuccino

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept: hartige hazelnootcappuccino. Voorgerecht, 10-12 kopjes.

Hartige hazelnootcappuccino Beeld Loethe Olthuis

Ik was echt van plan u deze week met een fantastisch lekker, vegetarisch kersthoofdgerecht te verrassen. Ik had zelfs twee potjes op het vuur: kleine linzentaartjes en een Japanse taart zonder iets van een dier. Maar ze werden allebei niet hoe ik het wilde. Lekker, hoor, maar kerstwaardig? Nog net niet genoeg.

Gelukkig heeft mijn culinair vaardige vriendin Mieke me gered door al deze week de amuses uit te proberen die ik voor volgende week had bedacht (volgt u het nog?). En de wél kerstige taartjes krijgt u volgende week vrijdag, op de valreep. Sla alvast maar vier kleine springvormen of andere kleine bakvormen in.

Waarom vegetarisch? Omdat het net zo lekker is als eten met vlees. En omdat dit jaar alle fatsoen overboord gegooid lijkt bij de jaarlijkse kerstvleeslawine. De supermarktschappen zijn één grote reclame voor de vee-industrie. Je moet met een vergrootglas zoeken naar Beter Leven-sterren op de gourmetschotels of het 'feestelijk vlees'. Ook plofkalkoenen die met zijn vijven op een vierkante meter hebben geleefd, zijn nu 'feestkalkoen'. En weer liggen de tamme konijnen gewoon tussen het wild, terwijl ze nooit een poot buiten hun draadstalen kooitje hebben gezet. Ik word er moedeloos van. Dan liever een romig, notig kerstsoepje.

Bereiding

Voorbereiding (kan 1 dag van tevoren): verhit de olie in een braadpan en bak ui, knoflook en tijm 4 minuten op laag vuur.

Roer de mascarpone los met de sherry of cognac en het aardappelmeel. Breng in een pannetje 700 ml water aan de kook en los hierin de bouillonblokjes op. Roer de hazelnootmoes door de hete bouillon.

Klop het mascarponemengsel met een garde door de notenbouillon. Breng al kloppend aan de kook tot de soep licht gebonden is. Voeg eventueel een scheutje water toe als de soep te dik is. (Laat het uimengsel en de soep zonodig afkoelen en zet ze tot gebruik in de koelkast.)

Half uur van tevoren: haal het uimengsel uit de koelkast. Verwarm de soep opnieuw op laag vuur, roer regelmatig. Klop de slagroom lobbig. Schep eerst het uimengsel en dan de gloeiend hete soep in (espresso)kopjes. Schenk voorzichtig wat slagroom op elk kopje. Bestuif met cacao en eet direct.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

2 eetl. neutrale olijfolie
1 ui, fijn gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
2 theel. gedroogde tijm
100 g (biologische) mascarpone
2 eetl. medium sherry of cognac
1 volle theel. aardappelmeel
2 groente- of paddestoel-bouillonblokjes
200 g 100% hazelnootpasta (pot, natuurwinkel)
250 ml biologische slagroom
snuf cacao

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.