Fatah en Hamas praten over vrede

De leiders van Fatah en Hamas, Mahmoud Abbas en Khaled Mishal, zijn woensdag in Caïro voor de zoveelste maal besprekingen begonnen over verzoening. Hun agenda is gevuld met zo goed als onoplosbare problemen, toch proberen ze de indruk te wekken dat het dit keer gaat lukken.

VAN ONZE CORRESPONDENT AD BLOEMENDAAL

TEL AVIV - Abbas en Mishal bespelen hun achterbannen, die hunkeren naar verzoening. Sinds het einde van de recente vijandelijkheden tussen Israël en Hamas is de verhouding tussen de twee Palestijnse rivalen wat meer ontspannen. Hamas op de Westelijke Jordaanoever mocht vorige maand een openbare bijeenkomst houden in Nablus.

En vorige week verzamelden zich honderdduizenden Fatah-sympathisanten voor de viering van Fatah-dag in Gaza-stad. Het liet zien dat Fatah daar ondanks bijna zes jaar Hamas-regime een factor van belang is gebleven. Op beide bijeenkomsten klonk de roep om verzoening, want de Palestijnse bevolking heeft schoon genoeg van de verdeeldheid die de samenleving beheerst.

De overeenkomst tussen Hamas en Fatah van een jaar geleden, getekend in Dohar onder druk van de emir van Qatar, is weinig waard gebleken. Toen het ging om de uitvoering wilde Abbas snel verkiezingen en daarna een regering van nationale eenheid. Mishal vindt dat eerst de PLO moet worden gereorganiseerd, zodat Hamas er deel van kan uitmaken. In verkiezingen op de Westoever ziet hij weinig, omdat Israël daar naar believen Hamas-poltici kan arresteren.

De twee partijen opereren in heel verschillende omgevingen. In de Gazastrook is het Hamas-leiderschap heer en meester. Zolang het afziet van aanvallen op Israël heeft het van die kant weinig te vrezen. De economische boycot is zo goed als opgeheven en de grensovergang met Egypte is open voor personenverkeer.

Het door Fatah gedomineerde Palestijnse Bestuur in Ramallah heeft veel meer te stellen met Israël. Het beheerst maar een klein deel van de Westoever, zonder uitgangen naar buiten, en zelfs daar grijpen Israëlische arrestatieteams in wanneer ze dat willen. Hamas leeft er onder de gezamenlijke knoet van het Israëlische leger en de Palestijnse politiemacht.

Waar het vooral om draait is de vraag of Hamas en Fatah nog wel echt verzoening willen. Volgens Ghassan al-Khatib, jarenlang minister in de Palestijnse regering en nu docent aan de Bir-Zeit Universiteit, spelen de Egyptische president Mohammed Morsi en zijn moslimbroeders dubbelspel. Aan de ene kant bemiddelen ze, maar aan de andere kant moedigen ze Hamas aan niet toe te geven.

'Ze hebben het gevoel dat zij (de islamisten) de toekomst van de regio vertegenwoordigen en dat Fatah een deel is van het verleden', vertelde Khatib het televisiestation Al Jazeera. Volgens hem is de splitsing niet meer terug te draaien. 'Beide partijen, en vooral Hamas, hebben naarmate de tijd vordert alleen maar meer belang bij de huidige realiteit en dat belemmert verzoening.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden