Fatah en Hamas komen geen stap verder met elkaar

De besprekingen tussen Fatah en Hamas over een Palestijnse regering van nationale eenheid zijn doodgelopen. ‘Op dit moment is er geen dialoog’, heeft president Mahmoud Abbas woensdag gezegd....

Van onze correspondent Alex Burghoorn

President Abbas deed zijn harde uitlatingen kort voor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, bij hem op bezoek kwam. De VS gaan hun inspanningen ‘verdubbelen’ om de leefomstandigheden van de Palestijnen te verbeteren, zei Rice, zonder verder uit te weiden.

De samenstelling van een nieuwe regering was het belangrijkste gespreksonderwerp van Abbas en Rice, zei een Palestijnse diplomaat. Premier Ismail Haniye, van de islamistische Hamas-beweging, heeft Rice ervan beschuldigd ‘het Palestijnse toneel te willen herschikken op een manier die de Amerikaanse en Israëlische agenda dient’.

Voorafgaand aan de ontmoeting tussen Rice en Abbas heeft het onbekende ‘Al Qa’ida in Palestina’ een video van vijf minuten via internet verspreid, waarin een gemaskerde man dreigt Palestijnen te doden die ‘de islam besmeuren en bondgenoten zijn van de vijanden van God en het geloof, en werken in dienst van de joden en de christenen’. Over het bestaan van Al Qa’ida-cellen in de Palestijnse gebieden wordt al maanden gespeculeerd.

Het doel van Abbas is een regering te formeren die de drie eisen van de internationale gemeenschap onderschrijft: erkenning van Israël, einde aan het geweld en acceptatie van de oude akkoorden. Alleen zo kan de financiële boycot tegen de Palestijnse Autoriteit worden doorbroken. Hamas verwerpt dat programma.

Op tafel ligt nu een door Qatar opgesteld plan voor een regering die volledig tegemoetkomt aan de drie voorwaarden, met een technocraat aan het hoofd en leden van alle Palestijnse facties als ministers. Abbas is akkoord. Hamas, dat de meerderheid heeft in het parlement, beraadt zich.

Hamas heeft van Abbas twee weken de tijd gekregen voor hij andere stappen neemt. Het is niet de eerste keer dat Abbas de islamisten een ultimatum geeft. Andere keren heeft hij daar uiteindelijk geen consequenties aan verbonden. ‘Alle opties liggen open’, zei hij. ‘Het enige dat ik niet accepteer is een burgeroorlog.’ De vrees is dat Hamas een oorlog tegen Fatah begint als Abbas de islamisten linksom of rechtsom uit de regering zet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden