Fascisten weer terug in Turks parlement

Bülent Ecevit, premier van Turkije en leider van de centrumlinkse DSP, lijkt volgens de voorlopige uitslagen de grote winnaar te zijn van de parlementsverkiezingen....

Van onze buitenlandredactie

De DSP stond zondagavond laat op bijna 24 procent, de MHP op ruim 17 procent. In het eindresultaat kan dat lager liggen, maar de MHP zal met gemak de kiesdrempel van 10 procent halen, leek het. De voorspelde nek-aan-nek-race tussen Ecevits partij en de islamistische Faziletpartij bleef uit.

De partij Recai Kutan leek te blijven steken op een derde plaats (16 procent), gevolgd door de conservatieve ANAP-partij van Mesut Yilmaz (14 procent), die haar verlies wist te beperken. De centrumrechtse Partij van het Ware Pad (DYP) van Tansu Çiller kwam met 11 procent niet verder dan de vierde plaats. Deniz Baykals sociaal-democratische CHP leek met 9 procent uit het parlement te verdwijnen.

Bahceli's MHP en zijn Grijze Wolven hebben met de leus 'Hou van Turkije of ga weg' veel kiezers naar zich toe getrokken. De partij heeft zich niet alleen geafficheerd als religieus, maar stelt zich ook onverzoenlijk op in de Koerdische kwestie. Bij de vorige stembusgang in 1995 haalde de partij de kiesdrempel van 10 procent niet. Volgens sommige waarnemers heeft de partij stemmen getrokken van Fazilet en van Turken die dolblij zijn met de arrestatie van PKK-leider Öcalan. Bahceli zei zondagavond dat 'de natie ons een belangrijke plicht heeft opgelegd en die zullen wij vervullen'.

Ecevit verklaarde dat zijn DSP de grootste partij is geworden. Hij weigerde te speculeren over de vorming van een coalitie. Hij zei te hebben geweten dat de MHP goed uit de bus zou komen. 'Maar ik had niet verwacht dat zij zo'n goed resultaat zouden behalen.'

Dat Ecevit goed zou scoren, was van tevoren bekend. Hij wordt gezien als een van de weinige politici die niet corrupt zijn. Bovendien staat van hem vast dat hij elke samenwerking met de islamisten van Fazilet uitsluit.

Dat levert hem de steun op van het leger, de zelfbenoemde hoeder van de seculiere staat en van het westers georiënteerde establishment. In hun ogen is het land het meest gebaat bij een stabiele seculiere (coalitie-)regering, onder aanvoering van Ecevit, met als partner de ANAP van Yilmaz.

Zij hebben geen vertrouwen in Çiller. Niet alleen is zij verwikkeld in corruptieschandalen, zij sloot in 1996 onverwacht een coalitie met Necmettin Erbakan van de islamistische Refahpartij, de verboden voorganger van Fazilet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden