Fascinerende ontknoping in Parma

Trillend van nervositeit vond PSV gisteravond een plek waar in Europa de schijnwerpers staan opgesteld, de kwartfinale van de UEFA Cup....

Ondanks een nederlaag (3-2) en afwisselend op hoogwaardige en op armetierige wijze, trad PSV voor de eerste keer sinds 1996 toe tot de elite van de (opgewaardeerde) UEFA Cup. De volgende tegenstander is Kaiserslautern, de nummer zes uit de Duitse Bundesliga waarmee op 8 en 15 maart de strijd wordt aangegaan, eerst in Duitsland waar spelverdeler Van Bommel door een schorsing zal ontbreken.

Drie jaar geleden werd PSV eveneens uitgedaagd door Kaiserslautern, in de Champions League. De duels in het Philips-stadion (1-2) en op de Betzenberg (3-1) werden gewonnen door de Duitsers die momenteel worden begeleid door oud-international Andreas Brehme.

Aan het eind van dat seizoen volgde een leegloop bij PSV toen spelers als Stam, Numan, Cocu, Zenden en Jonk de club de rug toekeerden. PSV-voorzitter Van Raaij maakte daar gisteravond na de wedstrijd een toespeling op.

Volgens Van Raaij heeft PSV het vele terrein dat sindsdien verloren ging, dit seizoen definitief herwonnen. 'We kruipen gestaag terug naar de top en dat geeft een zeer voldaan gevoel. Met horten en stoten hebben we een nieuwe ploeg opgebouwd.'

Het was ook met horten en stoten dat PSV in stadion Ennio Tardini de 2-1 voorsprong uit het eerste duel verdedigde. Twee gezichten toonde PSV in Italië, dat van een zelfverzekerde volwassene (in de eerste helft) en dat van een onzekere puber (in de tweede).

Tegenover de superieuze wijze waarop Parma voor rust uiteen werd gerafeld, stond de opzienbarende inzinking in het tweede deel. Voor Parma gold hetzelfde, in omgekeerde volgorde.

Het verklaarde de voorsprong die PSV nam, 0-2 door doelpunten van Rommedahl en Kezman, en tevens de nederlaag, 3-2. Door de regel dat in uitwedstrijden gemaakte doelpunten dubbel tellen, als de ploegen gelijk eindigen, had de vrije val in de tweede helft geen volledige ravage tot gevolg.

Opnieuw trok Dennis Rommedahl de aandacht, als maker van het eerste doelpunt. De verbazingwekkende opmars van de kort geleden in Eindhoven nog zo verguisde Deen is kennelijk eindeloos. Rommedahl is dit jaar het machtigste wapen van PSV. Bij nagenoeg alle doelpunten die PSV in 2001 maakte, was hij betrokken.

Zelf nam hij in de eerste wedstrijd tegen Parma onder meer de winnende treffer voor zijn rekening. Gisteren sloeg hij opnieuw toe, koelbloedig en na een verfijnde pass van Vogel.

Met de doelpunten van Rommedahl en Kezman (na een vrije trap van De Jong) beloonde PSV zichzelf voor de wijze waarop Parma onder aanvoering van Van Bommel en De Jong in eigen stadion aanvankelijk te kijk werd gezet. De ploeg speelde een verbluffend hoogwaardige eerste helft en slaagde er in de tekortkomingen van de verdeelde tegenstander voortdurend te benadrukken.

Onmiskenbaar is AC Parma een club in sportieve nood, hoewel de vijfde plaats in de Serie A de manco's enigszins verdoezelt. Daar tegenover staan de ruzies in de kleedkamer, de twee trainers die dit seizoen al uit Parma vertrokken en de speelwijze.

Ook daarom was de opleving van Parma na rust zo verbazingwekkend. Paniekerig reageerde PSV op de komst van invaller Milosevic. De Joegoslaaf, de topscorer van Euro 2000 die in Parma deze week uit de gratie raakte, legde de tekortkomingen van Hofland en Nikiforov bloot.

Milosevic ontnam een deel van de glans van het optreden van PSV met twee doelpunten. Achtereenvolgens trof hij doel uit een strafschop, op dubieuze gronden toegekend na een klein vergrijp van Hofland, en koppend na een voorzet van Conceicao.

Nerveus en dientengevolge onzeker reageerde PSV op de aanvallen van Parma. Toen een andere invaller, Montano, met een formidabele volley scoorde (3-2) en Parma nog één doelpunt nodig had om zich te kwalificeren, kwam de rand van de afgrond plotseling in zicht voor PSV.

Ternauwernood kon in de heerlijk chaotische slotfase, verlevendigd door een beginnende vechtpartij voor de dug-out van PSV, een val worden voorkomen. Zodoende bewees het ambitieuze PSV gisteravond in het huis van Parma het Nederlandse voetbal, maar vooral zichzelf een grote dienst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.