Fascinerende mengeling van mps en imps

Hét bridgenieuws van de week was natuurlijk het bericht dat het WK 2011 in Nederland plaatsheeft. Toch was er ook van alles te beleven: matchpoints in het Kaasstad-toernooi te Alkmaar, international matchpoints tijdens de training van de nationale juniorenselectie in het Witte Huis in Amsterdam en de altijd fascinerende mengeling...

Kees Tammens

Tactiek en strategie in ‘paren’ en ‘viertallen’ kunnen aanzienlijke verschillen opleveren voor de manier waarop je bieden, af- en tegenspel aanpakt. Het maakt nu eenmaal veel uit of het net om die ene overslag gaat of dat grote getallen vereist zijn voor de overwinning.

In de Patton wordt de liefhebber heen-en-weer geslingerd tussen soms dwaze risico’s en de wens om zo veilig mogelijk te opereren. Een klassiek thema in diagram 1 waar oost de leider trakteerde op een verleidelijke, maar o zo verraderlijke Griekse Gift.

Zie diagram 1

West kwam tegen 3SA uit met 2 (vijfde van boven) en oost zag in een oogopslag (twaalf punten in de dummy, elf punten bij oost zelf en de sprong naar 3SA door zuid toonde overwaarde) dat V het enige plaatje van west was. Met H goedgeplaatst en de klaveren drie-drie bij oost-west verdeeld had de leider een royale handvol slagen voor het oprapen; maar zuid wist dat niet.

De uitkomst was via B voor H in zuid die 9 voorspeelde, west 4, 3 in de dummy en oost? Met het beeld van het verdere spel kraakhelder voor ogen, won oost de eerste ruitenslag met A. Harten na voor A in de dummy. De leider speelde H en stak over naar A in zuid. Een slag later was oost, na een ruiten voor B in noord, met V aan slag en speelde harten na zodat west drie hartenslagen mocht oprapen voor één down.

Het Kaasstad te Alkmaar is een van de weinige parentoernooien die Nederland nog rijk is. Bep Vriend en Anton Maas kwamen, zagen en overwonnen. In diagram 2 volop agressie, zo kenmerkend voor het parenbridge. Het verschil tussen top en nul was hier miniem. Het speelplan van de leider kon echter de toets der kritiek niet doorstaan.

Zie diagram 2

Een levendig biedverloop. Het doublet na 1 door west, Vriend, gaf vier of vijf schoppen aan. In het vervolg was zuid niet van plan oost-west rustig 2 te laten spelen en besloot oost, Maas, op zijn beurt na 3 nog met 3 de deelscore te betwisten. Hierna kwam noord opnieuw in actie. Na 4 een andere situatie. Het was mogelijk dat oost-west 3 maakten voor +140; dan was 4-ongedoubleerd min één (-100) een goedkope investering. Maar kwetsbaar gedoubleerd één down is goed voor +200 en dan zitten oost-west op rozen.

West kwam tegen 4-gedoubleerd uit met H voor het aas in zuid die direct – een handeling die later diep zou worden betreurd - een schoppen troefde, gevolgd door ruiten uit de dummy. Oost stapte alert op met A en vervolgde A en harten waarna de leider niet meer dan negen slagen kon maken: +200 en 95% voor de uiteindelijke winnaars.

Vriend-Maas kropen dit spel door het oog van de naald. Speelt de leider na A eerst V dan zijn de tegenspelers kansloos. De leider kan, als oost A neemt en A en harten speelt, de ruiten van de dummy vrijtroeven (met 9, een ingetroefde schoppen en A als entrees).

Speelt oost na A schoppen door dan troeft de leider in de dummy, gooit op H de klaverenverliezer van zuid weg en – met klaverenintroevers als oversteek - troeft daarna nog twee schoppen in de dummy voor een gedoubleerde overslag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden