Farmacietak bedrijf behoedt Akzo Nobel voor winstval

De farmaciepoot van Akzo Nobel behoedt het concern vooralsnog voor een daling van de winst nu het economische klimaat steeds guurder wordt....

Van onze verslaggever

Dat bleek woensdag bij de presentatie van de resultaten over het derde kwartaal. In de periode juli tot en met september behaalde Akzo Nobel een winst van 239 miljoen euro. Dat was een procent minder dan in dezelfde periode van het afgelopen jaar werd verdiend. De cijfers lagen boven de verwachtingen van analisten.

F. Fröhlich, de financiële topman van Akzo Nobel, zei bij de presentatie van de cijfers dat het bedrijf voor het hele jaar rekent op een 'iets lager resultaat dan dat van vorig jaar.' In 2000 boekte het bedrijf een nettowinst van 946 miljoen euro. In februari, bij de presentatie van de jaarcijfers, ging Akzo Nobel er nog van uit dat een miljard euro winst dit jaar mogelijk was, maar al in juli werd die ambitie teruggeschroefd.

Toch hebben de gebeurtenissen van 11 september wel degelijk invloed op het bedrijf. Vooral in psychologisch opzicht, zei Fröhlich: 'Voor 11 september leek het glas half vol, nu half leeg.' Akzo Nobel haalt ongeveer een kwart van de omzet uit de Verenigde Staten, en er werken zo'n tienduizend mensen voor Amerikaanse onderdelen van het bedrijf.

In het derde kwartaal kwam bijna de helft van het brutoresultaat voor rekening van de farmacietak van Akzo Nobel, terwijl slechts 27 procent van de omzet van deze poot afkomstig was. De farmacie kon als enige van de drie bedrijfsonderdelen een stijging van het resultaat rapporteren, het bedrijfsresultaat steeg met 10 procent. Bij Coatings, de 'verfdivisie' van Akzo Nobel, daalde het operationele resultaat met 5 procent. De divisie had te lijden onder de economische implosie van Turkije. Turkije is een belangrijke markt voor Coatings, en Akzo Nobel heeft er ook productiefaciliteiten. De chemietak moest een nog grotere daling van het resultaat incasseren: die daalde met dik 20 procent.

De farmaciepoot is op dit moment dus de belangrijkste kurk waar Akzo Nobel op drijft. En Fröhlich gaat er van uit dat de divisie ook in de komende tijd die rol zal blijven spelen. 'We hebben veel nieuwe ammunitie in de pijplijn zitten', zei de topman, daarmee doelend op nieuwe farmaceutische producten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden