Farmaceut MSD in Oss schrapt 440 banen

De onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van farmaciebedrijf MSD in Oss gaat vrijwel helemaal dicht. Daardoor verliezen 440 hoogopgeleide medewerkers, gefaseerd tot 2016, hun baan. Slechts een kleine organisatie van 30 personen blijft betrokken bij internationale ontwikkelactiviteiten.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

OSS - Dat heeft MSD donderdag bekendgemaakt. Het personeel werd in de kantine ingelicht over de sanering. De eerste werknemers stoppen al op 1 juli. Volgens voorzitter David Krab van de ondernemingsraad was wel bekend dat er iets ging gebeuren: 'Maar de omvang valt enorm tegen, het is een grote klap.'

Enkele jaren geleden wist het personeel van MSD in Oss (voorheen Organon) nog een dreigende sluiting van de hele R&D-afdeling te voorkomen. Na demonstraties en andere acties konden van de 1.600 onderzoeks- en ontwikkelingsmedewerkers er 500 blijven werken in Oss. Ze zetten hun werk voort in het ontwikkelingscentrum, dat nu alsnog grotendeels wordt gesloten.

De sluiting is het gevolg van een reorganisatie van de wereldwijde onderzoeks- en ontwikkelingsactivteiten bij MSD, dat het hoofdkwartier in de VS heeft. Volgens een woordvoerder is de farmaciewereld de afgelopen jaren enorm veranderd, waardoor de research-activiteiten niet meer genoeg opleveren. Patenten van oude medicijnen liepen af, terwijl nog niet genoeg andere medicijnen waren ontwikkeld. Ook de afzet in 'opkomende markten' valt tegen, omdat ook die landen steeds kritischer worden bij het toelaten van medicijnen.

Het lokale MSD-management in Oss heeft nog onderzoek laten doen naar mogelijke alternatieven voor de sluiting van de onderzoeksafdeling. 'Maar helaas heeft dit geen mogelijkheid opgeleverd om significant en duurzaam banen te behouden', aldus MSD.

Burgemeester Wobine Buijs van Oss reageerde zwaar teleurgesteld op het verlies van zoveel arbeidsplaatsen. 'Grote teleurstelling: de mensen van MSD hebben zo ongelooflijk hard gewerkt... zoveel kennis... zoveel expertise...', aldus een tweet van Buijs.

De gemeente laat weten: 'Wij beseffen wat de impact van deze beslissing voor de betrokken medewerkers en gezinnen moet zijn. Wij zullen doen wat we kunnen om zo veel mogelijk mensen aan het werk te krijgen.'

De sanering betekent dat in Oss alleen de productie-afdelingeKn blijven bestaan, waar 1.500 personen werken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden