Farm & Country Fair Zomerfeesten

Zomer in Nederland: elke stad, elk dorp zijn eigen festival. De Volkskrant doet verslag...

Caspar Janssen

Het liedje van de dag is: Thank God I’m a country boy, van John Denver. Zanger/gitarist en Denver-vertolker Leon van der Meer zingt het in de muziektent, bij de ingang van het festivalterrein. Het schalt ook uit de luidsprekers bij de schapentent, voor aanvang van de Dancing Sheep Show. Dansen is een groot woord, maar de schapen beklimmen monter het podium, met toepasselijk muziekje. Daar zijn Karel de Karakul (Paint it Black), Harry de Herdwick (You’re the one that I want), Wouter de Walliser Schwarznase (License to kill) en Cees, de Coburger Fuchs (Meisjes met rode haren).

We hebben dan al heel wat indrukken opgedaan, deze zaterdag, de middelste van drie dagen Farm & Country Fair. Bij de ‘middenring’ zit een man in een rolstoel met twee papegaaien op zijn schouder, in de ring zelf doen kinderen kunstjes op pony’s, turnclub de Hazenkamp verzorgt een trampolineshow, terwijl de roofvogels van Valkerij Rijssen al worden uitgeladen voor hun demonstratie. En dan zijn er nog de demonstraties Dameszadel rijden, de speciale schapenrace met Harry, hoe toiletteer ik mijn Shire en het swingen en dansen met Koe & Boe.

De sfeer is ‘gemudelijk’, zoals Henk Westervelt, een van de organisatoren, het in het Achterhoeks uitdrukt. Een van de kernwaarden van het ‘belevenisfestival.’ De Farm & Country Fair, ‘de etalage van het veelzijdige landleven’, werd vijftien jaar geleden bedacht door Erik en Joke Ruesink, boerenechtpaar uit IJzerlo, na een bezoek aan een countryshow in Engeland. Inmiddels telt het festival 350 stands, er zijn tientallen demonstraties en er zijn duizenden dieren te zien. Die massale aanwezigheid van ‘levende have’, van muizen tot waterbuffels, daar onderscheidt de Fair zich mee.

Dat vinden Corrie en Cor Onderwater (59) uit Smilde ook de charme. ‘Bij de meeste van dit soort festivals overheerst de brocante.’

‘Hier zie je nog het echte platteland’, zeggen Gert (52) en Herma (53) Voogt uit Apeldoorn. ‘Niet alleen kouwe kak, maar ook landbouwwerktuigen. En ecologische dingen. Een goede afspiegeling van de werkelijkheid. De sfeer is ook niet zo commercieel.’

Dan komen er twee rendieren voorbij. En een optocht met antieke kinderwagens.

Bij de kalveropfokwedstrijd voor kinderen vertelt een melkveehouder dat hij bewonderaar is van het brandrode rund dat Natuurmonumenten tentoonstelt.

Een minipaard rent rondjes in een ring op muziek van Shakira.

Bezoekers bewonderen buitensauna’s, tuinmeubilair en zonnepanelen. Boerenproducten zijn alom te koop. De Stichting Papegaai informeert over het onrecht dat papegaaien wordt aangedaan.

Jagers op reewild en De Dierenbescherming zitten broederlijk bijeen in een tent. In de schapentent zijn wolspinkampioenschappen.

In de grote ring is er voetballen met Fellpony’s. Graandorsen met vlegels volgt nog. In de muziektent is Leon van der Meer weer aan de beurt. De sfeer is gemudelijk. Van der Meer zingt Thank God I’m a country boy.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden