FARC zou voor dik geld kennis van IRA kopen

Een acuut tekort aan geld zou de voornaamste reden zijn geweest voor de IRA om zaken te doen met de Colombiaanse guerrillabeweging FARC....

De drie vermoedelijke leden van het Ierse Republikeinse Leger die vorige week in Colombia werden gearresteerd, zouden daar een nieuwe, krachtige 'vuurbal'-bom hebben getest in het door de guerrillabeweging FARC beheerste gebied. Dat zeggen bronnen bij Britse en Colombiaanse veiligheidsdiensten. Ze zouden ook FARC-recruten hebben opgeleid.

Niall Connolly, die volgens de Cubaanse autoriteiten de officiële vertegenwoordiger van de IRA op Cuba is, James Monoghan en Martin McCauley - die er beiden van worden verdacht wapenexperts van de IRA te zijn - zullen waarschijnlijk halverwege deze week worden uitgewezen.

Monoghan wordt omschreven als de 'Q' van de IRA. Q, uit de James Bond-boeken en films, voorziet agent 007 altijd van de modernste snufjes. McCauley zou een begenadigd maker van boobytraps zijn.

Connolly komt uit een gegoede familie uit Dublin. Hij leerde het vak van timmerman, trok naar Londen en begon aan het eind van de jaren tachtig veel te reizen. Hij woonde in El Salvador en zou de laatste vijf jaar op Cuba hebben gewoond.

Volgens de Colombianen zijn op de kleding van het drietal sporen van explosieven gevonden. De mannen brachten vijf weken door in het door FARC beheerste gebied in Colombia. Aangenomen wordt dat zij een 'vuurbom' uitprobeerden die een mengsel van gas en explosieven bevat. Bij ontploffing produceert de bom een grote vuurbal.

De FARC gebruikt een primitievere vorm van dit explosief bij aanvallen op olieinstallaties en op politieposten. Ze experimenteert met mortiergranaten die bestaan uit lege gastanks (veel gebruikt door Colombiaanse gezinnen om te koken), gevuld met explosieven, brandstof en schroot. Zij kunnen wat dit betreft veel leren van de IRA, die trots is op zijn zogeheten barracksbusters, kazernekrakers.

Bronnen bij de veiligheidsdiensten zeggen dat de drie IRA-leden een nog dodelijker variant van de vuurbom ontwikkelen. Bovendien zouden ze FARC-strijders de fijne kneepjes van de stadsguerrilla bijbrengen.

Volgens de autoriteiten in Bogota zijn er op huid en kleding van de drie sporen aangetroffen van vier verschillende explosieven; dankzij apparatuur uitgeleend door de Amerikaanse ambassade.

Een Noord-Ierse bron zegt in The Guardian van vandaag: 'De militaire tak van de IRA ontwikkelt voortdurend nieuwe wapens en is dat blijven doen ondanks het staakt-het-vuren. Helaas hebben ze bewezen grote schade aan mens en materieel te kunnen aanrichten, maar de trend is nu het maken van nauwkeurige wapens voor specifieke doelen. Ze gebruiken al jaren een eenvoudig soort napalm en elke soort ''superbom'' zou voor hen te onnauwkeurig zijn. De IRA kan niets leren van de FARC, die gebruiken namelijk veel primitievere wapens. Wij zijn er zeker van dat het drietal lesgaf aan de guerrillastrijders in ruil voor wapens en geld.'

De IRA zou acuut geldgebrek hebben. Het runnen van een landelijke organisatie kost handenvol geld en wordt in snel tempo duurder.

Uit zorg over de contacten tussen IRA en FARC bracht de Colombiaanse chefstaf generaal George Mora vorig jaar een bezoek aan Belfast voor overleg met hoge politiemensen. De FARC heeft toegegeven IRA-leden te hebben uitgenodigd, maar ontkende dat die wapenexperimenten uitvoerden. 'We leren van hun strijd tegen de Britse regering en zij van onze strijd', zei FARC-commandant Paul Reyes tegen een zondagsblad.

De Colombiaanse autoriteiten hebben verklaard snel te beslissen of de drie mannen nog deze week zullen worden uitgewezen. Zij hebben geen bewijzen gevonden voor terroristische activiteiten. De mannen reisden op valse paspoorten, iets waar een voorwaardelijke straf op staat.

Monaghan en McCauley hadden een Brits identiteitsbewijs, Connolly een Iers. Indien de eerste twee naar Groot-Brittannië worden uitgewezen, zullen zij zonder twijfel worden ondervraagd door de Britse politie.

Dat zal Sinn Féin, de politieke tak van de IRA nog verder in verlegenheid brengen. De leiders Gary Adams en Martin McGuiness hebben zich het afgelopen weekeinde opvallend stil gehouden. Adams brengt binnenkort een bezoek aan Cuba en Connolly zou dat uitstapje zelfs hebben voorbereid.

Het prominente Sinn Fein-lid Francie Molloy zei wel dat Connolly absoluut geen vertegenwoordiger van de IRA op Cuba was, maar wist geen antwoord te geven op de vraag waarom de Cubanen dat opeens met zoveel kracht beweren. En dat terwijl zij normaal gesproken zo sympathiek tegenover 'de anti-imperialistische zaak' staan.

Wat de IRA waarschijnlijk nog het meest dwars zit, is dat de relatie met Amerika zwaar onder druk komt te staan. Per jaar krijgt Sinn Féin naast veel politieke steun ruim 1,6 miljoen gulden van Amerikaans-Ierse sympathisanten.

Als er banden blijken te bestaan tussen de met drugshandel gefinancierde FARC en de IRA, kunnen Adams c.s. verdere Amerikaanse steun wel vergeten. Nu al krijgt de IRA in de VS de schuld van het mislukken van het Noord-Ierse vredesoverleg. Hartelijke contacten met een stelletje linkse drugshandelaren zullen slecht vallen bij de regering-Bush.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden