FARC draagt gijzelaars over aan Chávez

De Colombiaanse guerrillabeweging FARC heeft donderdag twee politici die al jaren gevangen werden gehouden, vrijgelaten. Clara Rojas en Consuelo González de Perdomo werden in de jungle van Zuidoost-Colombia overgedragen aan een missie van de Venezolaanse president Hugo Chávez en het Rode Kruis....

Van onze correspondent Cees Zoon

De vrijlating zou al eind vorig jaar plaatsvinden, maar werd toen diverse keren afgeblazen. De laatste keer was dat toen bleek dat Emmanuel, het 3-jarige zoontje van Clara Rojas en een guerrillastrijder, niet in handen was van de FARC, maar in een weeshuis van de overheid zat. Een internationale missie onder leiding van de Argentijnse ex-president Kirchner moest daardoor onverrichter zake weer naar huis.

‘Ik heb ze gezegd: welkom in het leven’, zei Chávez toen hij donderdag de vrijlating bekendmaakte. De president van het buurland probeert al een half jaar tussen de guerrillabeweging en de Colombiaanse regering te bemiddelen over een ‘humanitaire ruil’. De FARC wil veertig gegijzelde politici en militairen ruilen tegen bijna duizend gevangen strijders.

Het overdragen van de twee vrouwen zou een ‘blijk van goede wil’ zijn en een gebaar jegens Chávez wegens zijn bemiddeling. De FARC houdt meer dan zeshonderd mensen in gijzeling, van wie sommigen al meer dan tien jaar.

Clara Rojas was kandidate voor het vicepresidentschap toen zij in februari 2002 werd ontvoerd samen met presidentskandidate Ingrid Betancourt, die nog altijd vastzit. Ex-parlementslid Consuelo González werd al sinds september 2001 door de guerrillabeweging vastgehouden.

De eerdere mislukkingen van de overdracht leidden tot heftige aanvaringen tussen Chávez en de Colombiaanse president Uribe. De laatste gaf woensdag onverwacht toch toestemming voor de vrijlatingsoperatie en beval het leger alle operaties in het gebied op te schorten.

De streek is zwaar gemilitariseerd omdat omliggende regio’s, vol cocavelden, worden gecontroleerd door de grootste guerrillabeweging van Colombia. Volgens minister van Defensie Santos volgden soldaten van 2 kilometer afstand hoe een guerrillastrijder de twee vrouwen overdroeg aan vertegenwoordigers van het Rode Kruis en de Venezolaanse minister Rodríguez van Binnenlandse Zaken.

(AFP) Beeld AFP
(AFP)Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden