Farage redt anti-Europese fractie met controversiële Pool

het anti-Europablok in het Europees Parlement lijkt te zijn gered. Een Poolse Europarlementariër sluit zich aan bij Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EVDD), de fractie waarin de Britse UKIP-partij van Nigel Farage en de Italiaanse Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo de dienst uitmaken. 'De EVDD-fractie is terug', zo liet Farage vandaag weten.

Beppe Grillo van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging.Beeld photo_news

Voor een fractie in het EU-parlement zijn minstens 25 afgevaardigden uit zeven landen nodig. Vorige week stapte het Letse parlementslid Iveta Grigule op waardoor de fractie niet meer aan de voorwaarden voldeed. Het EP besloot daarop de fractiesubsidie per 1 november stop te zetten.

Met de komst van de Pool Jaroslaw Iwaszkiewicz krijgt de fractie een herstart. De keuze voor Iwaszkiewicz van Congres van Nieuw-Rechts (KNP) is opvallend. Een andere KNP-Europarlementariër, Janusz Korwin-Mikke, heeft gezegd dat vrouwen te dom zijn om te stemmen en ook heeft hij openlijk betwijfeld of Hitler op de hoogte was van de Holocaust. Vorige maand werd hij door het EP beboet wegens racistisch taalgebruik. Iwaszkiewicz kwam in mei zelf in het nieuws toen hij in een interview zei dat het soms nuttig kan zijn vrouwen te slaan. Een woordvoerder van de EVDD liet vandaag weten dat alleen Iwaszkiewicz is gevraagd zich aan te sluiten bij de fractie. De overige drie KNP-leden blijven onafhankelijk.

Opmerkelijk is verder dat PVV-leider Geert Wilders en Marine Le Pen van het Franse Front National eerder weigerden met KNP samen te werken vanwege Mikke's uitspraken over Joden en homo's. 'De PVV wil graag een fractie vormen, maar niet tegen elke prijs', zei Wilders destijds.

Afgelopen zomer lukten het Wilders en Le Pen niet om aan de voorwaarden voor een fractie te voldoen. Er werd openlijk geflirt met Farage, goed voor 24 Europese zetels. Hij sloot echter een verbond met de Italiaanse Vijfsterrenbeweging (17 zetels) en nog vijf kleine partijen met slechts een of twee zetels, waaronder de Letse Boerenpartij van Grigule (die vorige week dus afzwaaide).

Onder druk gezet

Een woordvoerder van UKIP zei vorige week dat Grigule door parlementsvoorzitter Martin Schulz onder druk is gezet om op te stappen, in ruil voor het voorzitterschap van een EP-delegatie naar Kazachstan. Dit zou passen in een structurele campagne tegen de anti-Europafractie. Een woordvoerder van de Letse politica wilde niet reageren.

Om erkend te worden als fractie, moet de EVDD zich eerst weer opnieuw aanmelden, aldus een woordvoerster van het Europees Parlement (EP). Het kan enige tijd duren voordat de groep weer spreektijd en geld krijgt toegekend.

Het lidmaatschap van een EP-fractie heeft belangrijke voordelen voor partijen. Als fractie krijg je meer geld voor personeel en kan je meer invloed uitoefenen op Europese wetgeving. Ook beslissen fracties onderling wie de commissievoorzitters mag leveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden