Farage mikt op zetel in UKIP-land

Als de markante leider van de anti-Europese partij ergens kans maakt op een zetel in het Lagerhuis volgende maand is het in het district op het zuidoostpuntje.

UKIP-land.Beeld anp

'Als-ie hier wint haal ik mijn kalasjnikov van stal.' Op het terras van het Belgian Cafe in de koninklijke haven van Ramsgate wil Solloman McGahan net uitleggen waarom de stad wel zal varen bij Nigel Farage als afgevaardigde in Westminster, als zijn kennis Alisdair Ogilvy op een goedgehumeurde wijze protest indient.

'Hij is een charlatan', vervolgt de gepensioneerde bouwvakker. De 25-jarige McGahan, opzichter van de Old Kent Market, vindt van niet. 'Onze stad krabbelt op en als boegbeeld kan hij Ramsgate weer op de kaart zetten.'

De kandidatuur van de populistische UKIP-leider is het gesprek van de dag in Ramsgate, waar de Romeinen ooit een triomfboog hebben neergezet.

Het is zijn tweede poging om een zetel in het Lagerhuis te veroveren. Vijf jaar geleden probeerde hij Buckingham te ontfutselen van de Tories, maar dat mislukte. Hij zag die dag zelfs de dood in de ogen toen de helikopter waarin hij zat, neerstortte. Nu, in een uithoek van het rebelse graafschap Kent, voert hij een strijd om leven en dood als politicus. Als hij verliest, stapt hij uit de politiek, zo heeft hij beloofd.

Beeld de Volkskrant

Betere kans

'Ik kan toch moeilijk een Kamerfractie vanuit de kroeg leiden', moest zelfs Farage toegeven.

In Ramsgate heeft hij een betere kans. De stad ligt aan de kipperkust, de oostelijke kustlijn waar UKIP de meeste aanhang heeft. Van Lincolnshire, waar autochtonen balen van de invasie van Oosteuropese fruitplukkers tot Hastings, waar de vissers balen van het Europese visserijbeleid dat de grote jongens bevoordeelt. En daar tussenin: de vergane glorie van de badplaatsen, waar de demografie bestaat uit kansarmen voor wie in Londen gaan plaats meer was, uit kunstenaars die goedkope ateliers vinden en uit gepensioneerde arbeiders. Mensen ook aan wie de globalisering voorbij is gegaan.

Ramsgate, met 40 duizend inwoners de grootste plaats in het kiesdistrict South Thanet, heeft het minder getroffen dan de buurman. Waar Margate de Turner Gallery for Modern Art heeft, moet Ramsgate het doen met een Turner Street. De vissers zijn weg, de steenkool is op en een Viagra-vestiging van Pfizer sloot recent de deuren. Het vasteland is in de verte zichtbaar vanaf de terrasjes, maar er varen geen ferry's meer naartoe. De pieren zijn al sinds 1930 dicht. Wel is er een communistisch eetcafé, met de naam CCCP. Het won een prijs voor de beste gastvrijheid.

Nigel Farage.Beeld anp

Zoethoudertjes

Voor de Conservatieven, die de zetel nu in handen hebben, is de verkiezingsstrijd van groot belang. Door een voormalige penningmeester van UKIP, Craig McKinlay, als kandidaat op te voeren proberen ze Farage op eigen terrein te bestrijden. Bovendien heeft de Conservatieve regering beloofd extra geld te steken in de hogesnelheidsverbinding, zodat de reistijd naar Londen tien minuten minder wordt. Zulke zoethoudertjes van overheidswege zijn ook naar andere kiesdistricten gemaakt waar het erom spant, een politieke tactiek die is overgewaaid uit de Verenigde Staten.

Op de markt, waar naast radijsjes en bananen ook rollators en badliften te koop zijn, toont John Purcell zich sceptisch. 'De gevestigde partijen beloven nu van alles, maar eenmaal in Westminster vergeten ze zowel ons als hun beloften. Misschien is Farage anders. Ik waardeer het dat hij zich vanaf het begin hard heeft gemaakt voor het heropenen van het vliegveld Manston. Dat levert banen op en zorgt ervoor dat we minder afgelegen zijn,' zegt de gepensioneerde handelaar in telecomapparatuur die woonachtig is in Broadstairs, een pittoreske, dickensiaanse badplaats tussen Margate en Ramsgate.

Voor publiciteit heeft Farage in elk geval wel gezorgd.

Onwetendheid

Kort nadat hij zijn kandidatuur bekend had gemaakt, kreeg hij concurrentie van de Pub Landlord, een personage waarmee de komiek Al Murray de rechtse patriot persifleert. 'Ik heb geen idee waar South Thanet ligt, maar onwetendheid weerhield Thatcher er niet van de Falklands te heroveren,' zei deze lijsttrekker van FUKP (Free United Kingdom Party) bij de bekendmaking van zijn kandidatuur.

Vervolgens mengde de 'We are the reality party' van de popmuzikant Mark 'Bez' Berry - bekend van Happy Mondays - zich in de strijd. En dan is er de Al-Zebabist Nation of OOOG, die onder meer pleit voor een onafhankelijk Thanet en een verbod op alle soorten brood die op een klinker eindigen.

Farage was verheugd over al deze 'rivalen', temeer omdat ze de stem van zijn tegenstanders zal splijten. Het is zijn doel om met zoveel zetels in het parlement te komen dat de Conservatieven bij het voeren van een minderheidsregering gedoogsteun van UKIP - en de Noordierse Unionisten - nodig hebben. De voorwaarde zal een vervroegd EU-referendum zijn, later dit jaar, met als suggestieve vraag 'Is het uw wens om te leven in een vrije, onafhankelijke, soevereine democratie?'. De vraag zou mogen worden beantwoord door kiezers met de Britse nationaliteit.

Slag om Waterloo

'Yes!' is alvast het antwoord van de 65-jarige stoffeerder Gerald Griffin die voor zijn deur aan de Royal Road, waar de jonge Vincent van Gogh Franse les gaf, een sjekkie staat te roken. Hij vertelt in geur en kleur dat Wellington hier de Slag om Waterloo voorbereidde ('Franse krijgsgevangenen hebben hier de pieren gebouwd') en zegt altijd Tory te hebben gestemd. 'Sterker, in zijn huis in Sandwich heb ik nog de sofa's gerepareerd van Jonathan Aitken, die onder Thatcher ons kamerlid was. Maar de Tories zijn de weg kwijtgeraakt, te modern geworden. UKIP is Old British Style.'

In de peilingen verliest UKIP langzaam terrein, van 17 procent eind vorig jaar tot 12 procent nu. Het verwachte aantal zetels schommelt tussen 1 en 10. In Ramsgate gaat Farage nek-een-nek met McKinlay, maar op het 'Belgische' terras is McGahan ervan overtuigd dat 'Nige' wint. 'Hij speelt een thuiswedstrijd, dit is UKIP-land. Mensen hier waarderen zijn recht-voor-zijn-raaphouding.'

Naast hem vreest Ogilvy, een socialist van de oude stempel, met grote vreze. 'Eigenlijk zou ik Conservatief moeten stemmen om hem tegen te houden. Maar dat kan ik fysiek niet. Een mens moet principes hebben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden