Fantastisch decor. Punt **

Alles is net te gewild leuk: de woordgrapjes, de liedteksten, het gescheld.

De decor- en kostuumafdeling van het Ro Theater heeft voor Kerst overuren gedraaid. Alles van de nieuwste familievoorstelling Woest Water (8+) staat in dienst van de kleurrijke, grotendeels handmatig aangedreven enscenering. De voorstelling opent met de façade van een flat: een megafoto gedrukt op podiumbreed doek. Daarachter poppen huiskamers op van twee appartementen, waarvan een met een oversized wasmachine. Daarin verdwijnt de hoofdpersoon van Woest Water, de 8-jarige jongen Sil, met buurvrouws kat, om vervolgens te verdwalen in een kolkende zee (schommelend doek en zeil met dolfijnen-op-stok). Tussen de golven dobbert een bootje met een kanten slipje als zeil. Dit wordt achtervolgd door een gothic zeekoe- annex torpedojager. En als deze watersport voorbij is, zinkt Sil naar de bodem, richting een zeemeerminnenparadijs vol glinsterende schubben en betoverend zeewier. Dan zijn we pas halverwege de voorstelling.


De sterke beeldtaal is verklaarbaar: regisseur Niek Kortekaas geniet grote bekendheid als decorontwerper. Zo tekende hij voor de hippe nostalgie in de tophit Lang en gelukkig (2007). Als regisseur laat hij in Woest Water echter steken vallen. De vier acteurs vormen een zuinig tableau in vergelijking met eerdere druk bevolkte familievoorstellingen van het Ro Theater. Ze lijken bovendien krampachtig te zwemmen tussen alle bonte vissenkoppen en zeemeerminnenstaarten. Regelmatig zie je één van hen het podium af rennen om van decoratief kostuum te wisselen voor weer een andere dubbelrol.


Het verhaal van Woest Water, geschreven door Don Duyns, komt ook maar matig op stoom. Sil, fanatiek goochelaar, wordt het huis uitgevloekt door de nieuwe vriend van zijn moeder. Van boosheid duikt hij met kat in de wasmachine, voor een grote verdwijntruc. Sil wordt, als Kruimel in zijn eigen Odyssee, over de zeeën gejaagd, van spookbeeld naar sprookjesdroom. Telkens ontmoet hij onbewust een alter ego van zijn ecologisch gemotiveerde vader, die drie jaar geleden op zee is verdwenen. Met hulp van zijn lieve logge vriend, zeekoe Cor, komt hij veilig thuis, net als zijn vader.


Gijs Naber probeert van Sil een opstandig, maar ook aandoenlijk joch te maken, een jeugdige held op fluorescerend groene sokken. Maar omdat zijn tegenspelers af en aan wippen, krijgt hij weinig tegenkleur om zich tegen af te zetten. Ook zijn zangstem klinkt afgeknepen in emotioneel getinte liedjes over eenzaamheid en woede. Sanne Wallis de Vries vent haar cabarettalent uit in typetjes en stemmetjes, zoals van de spiritueel doorgedraaide Eva (op het Luxe Eiland), maar blijft aan de oppervlakte en zingt even vals als Naber. Sylvia Poorta maakt een mooie sfinx van haar Koningin der Zeemeerminnen, zelfs fraai van stem, en Lukas Smolders is koddig aards als zeekoe Cor. Maar bij elkaar heeft het weinig spelbody om het verhaal vooruit te helpen. Alles is net te gewild leuk: de woordgrapjes, de liedteksten, het gescheld, van de 'papegaaien-ADHD' in 'Yes he's back, Captain Black' tot 'hai haai' en Dr. Sil als variant op Dr. Phil. Er wordt zichtbaar hard gewerkt in een fantastisch decor maar Woest Water verzuipt in zijn eigen fantasie.


Familievoorstelling Ro Theater altijd een belofte

De jaarlijkse familievoorstelling van het Ro Theater houdt altijd een belofte in: dolle verkleedpartijen en opzichtige dubbelrollen. De traditie begon in 1980, de première is kort voor Kerst, maar de grote zaalvoorstelling is meestal geen kerstshow (tournee tot half maart). In 2007 scoorde het Ro Theater een tophit met het verknutselde sprookje Lang en Gelukkig, een hilarische tekst van Don Duyns en over de top geregisseerd (en verfilmd) door Pieter Kramer. Een jaar later maakten Peer Wittenbols en John Buijsman de slapstick keukenkomedie Het Misverstandt (2008), waarna de pruiken en plaksnorren weer welig tierden in Snorro (2009, met Marcel Musters en Dick van den Toorn). Vorig jaar schitterde Arjan Ederveen als bijdehante herder in de dik aangezette whodunit Moord in de kerststal, met pratende kamelen en een engel op wieltjes. Nu is er het 'zeiknatte sprookje' Woest Water.

Woest Water door het Ro Theater. Tekst: Don Duyns. Vanaf 8 jaar. Regie: Niek Kortekaas. 23/12, Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 11/3. rotheater.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden