Fantasieën Shusaku's kantoorklerken aan daglicht blootgesteld

The Package van Shusaku Takeuchi door Shusaku Bodytorium. In Felix Meritis Amsterdam t/m 7 augustus...

RONALD OCKHUYSEN

De meest bizarre rondleiding door Felix Meritis, voorheen het Shaffytheater, komt deze zomer op naam van Shusaku Takeuchi. Deze in Nederland operende Japanse choreograaf heeft weer een bewegingsvoorstelling gemaakt waarin de fantasieën van kantoorklerken aan het daglicht worden blootgesteld.

Als het publiek Felix Meritis binnen gaat, een kwartier voor aanvang van de voorstelling, duiken Shusaku's kantoorklerken al op. Nabij de kassa dreigt een dame van een balkon te springen, terwijl een paar stappen verderop twee heren, uitgerust met onvermijdelijke aktentassen, business cards uitdelen. Ook het café is vergeven van types met managementsystemen in hun ogen. In de hoek zit zo'n jongeman, hij oogt schuchter. Plotseling braakt hij een angstige schreeuw uit, de ijsklontjes vliegen door de lucht. 'Het spijt me', drukt zijn klamme tronie uit, maar de stuiptrekking zal zich herhalen.

In totaal werken zeventien acteurs, dansers, mime-spelers en musici aan The Package mee, al lijkt het soms wel of Shusaku een leger performers op Felix Meritis heeft losgelaten. In het gevolg van 'reisgids' Lisa Sove worden de toeschouwers door het theater rondgeleid, vanuit de hal langs de Concertzaal naar de Koepelzaal op zolder, om vervolgens weer af te dalen naar de Shaffyzaal. Als Maatschappij Discordia niet huis had gehouden in de Zuilenzaal, dan zouden Shusaku's klerken ook daar uit hun bol zijn gegaan.

En wat kom je zoal tegen in dat schitterende trappenhuis, waar na de oorlog, toen Felix Meritis het hoofdkwartier van de Communistische Partij en drukkerij van De Waarheid werd, ontelbare kameraden hun voetstappen achterlieten? Een lijk dat uit de lift dondert, een macho-klerk, drie vibrerende paraplu's, een poepende secretaris en als je goed uit het raam kijkt, zie je in het aangrenzende kantoor een naakte boekhouder overuren maken.

Maar bij die vreemde ontmoetingen blijft het niet. Beneden blijkt de Shaffyzaal intussen te zijn omgetoverd in een groot kantoor. Een batterij grijze, metalen bureaus suggereert de sfeer van een hoofdkantoor op een industrieterrein - zo'n glazen bunker, gebouwd op grond die ondanks de lage prijs toch handig dicht bij de snelweg ligt.

In dat kantoor bewijzen de performers tot indrukwekkend bewegingstheater in staat te zijn; ze bespringen als beesten de schrijftafels en spelen bovendien naar behoren hun toneelstukjes in het territorium rondom het eigen bureau.

Daarin lijkt de kracht van Shusaku te schuilen: hij laat zijn spelers met veel bombarie en humor het complete theater vullen zonder dat zij speelkwaliteiten moeten aanboren die (nog) niet aanwezig zijn. En dat allemaal in het prachtige Felix Meritis, waarvan de betoverende lichtval je in Wonderland doet wanen.

Ronald Ockhuysen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden