Fans leven mee met golflegende

‘Seve’ Ballesteros heeft eenzware hersenoperatie ondergaan. De medische bulletinsworden op de voet gevolgd...

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

AMSTERDAM De hoofdstraat van het Noord-Spaanse Pedreña draagt al sinds eind jaren tachtig zijn naam. Vorig jaar volgde het ereburgerschap van zijn geboortedorpje. En deze week maakte de gemeenteraad van het 1478 zielen tellende gehucht bekend een standbeeld voor de voormalige Spaanse golflegende Severiano Ballesteros te willen oprichten.

De vraag is of Ballesteros (51) de onthulling van het beeld nog gaat meemaken. De winnaar van 94 golftoernooien, waaronder vijf Majors (driemaal de British Open en tweemaal de Amerikaanse Masters), ligt in kritieke toestand in het De la Paz-ziekenhuis in Madrid. Ballesteros probeert er te herstellen van twee zware hersenoperaties die hij deze week heeft ondergaan.

Dinsdag had de eerste operatie plaats. Die was bedoeld om een hersentumor bij Ballesteros weg te halen. Het kankergezwel werd begin deze maand ontdekt nadat Ballesteros plotseling op het vliegveld van Madrid in elkaar was gezakt en het bewustzijn had verloren.

Twee dagen geleden volgde een tweede ingreep bij Ballesteros, nadat zich onverwachts een opeenhoping van vocht in zijn hersenen had gevormd. Artsen verwijderden een deel van zijn schedel en wisten met succes de druk op zijn hersenen te verlichten.

Tienduizenden Spanjaarden houden de medische bulletins over Ballesteros’ toestand nauwlettend in de gaten. Al was het maar omdat nog altijd niet duidelijk is of de vorig jaar gestopte golfer, vaak liefkozend ‘Seve’ genoemd, een kwaadaardige of een goedaardige tumor had.

De meeste fans blijven daarbij hoop putten uit de optimistische woorden die Ballesteros vlak voor zijn eerste operatie optekende op zijn website seveballesteros.com: ‘Op de golfbaan was ik een van de besten in het omgaan met moeilijke situaties. Nu wil ik de beste zijn in de zwaarste wedstrijd van mijn leven.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden