Commentaar

Fans en club worden getroffen, niet de schuldigen

De straf die de KNVB aan FC Twente oplegt, is onrechtvaardig en treft juist hen die geen schuld dragen.

De Grolsch Veste Beeld anp
De Grolsch VesteBeeld anp

De KNVB heeft tijdens de wedstrijd de spelregels veranderd. Tot voor kort kon de licentiecommisie van de bond maar twee straffen uitdelen aan clubs die zich schuldig maken aan financiële malversaties: een boete of het intrekken van de licentie. Nu blijkt er ineens een derde optie: FC Twente wordt teruggezet naar de eerste divisie. Alsof een scheidsrechter een oranje kaart trekt. Geen verrassing wellicht, want de KNVB grossiert onder leiding van Bert van Oostveen in halfzachte compromissen.

Dat Twente wordt gestraft, is terecht. Door financieel wanbeleid heeft de club op te grote voet geleefd en zo de competitie vervalst. Maar de vraag is of dit de juiste straf is. De KNVB maakt die bekend nu er nog volop wordt gestreden om promotie en degradatie. De wedstrijden krijgen zo een merkwaardig karakter. Willem II, De Graafschap en Cambuur weten niet waaraan ze toe zijn. Deze timing is ook een vorm van competitievervalsing.

Erger nog is dat de KNVB in feite zegt: FC Twente mag blijven bestaan, maar we maken de overlevingskansen zo klein mogelijk. Het was voor Twente al moeilijk als eredivisionist te overleven, als eerste divisionist wordt het bijkans onmogelijk. Inkomsten uit recettes en tv-inkomsten zullen kelderen en goede spelers zullen weglopen.

De gemeente Enschede heeft ook redenen zich gepakt te voelen. Die schoot vorig jaar te hulp bij de redding van de club en staat garant voor een lening van 32 miljoen euro. Met de straf van de KNVB wordt de kans groot dat deze miljoenen gemeenschapsgeld verdwijnen. De inwoner van Enschede betaalt deze straf. Het is buitengewoon kwalijk dat de KNVB daarmee geen rekening lijkt te houden.

En dat alles terwille van een afschrikwekkend effect. Maar wie moet er nu worden afgeschrikt? Een club en zijn supporters of de bestuurders die deze puinhoop hebben aangericht? De ex-bestuurders Joop Munsterman en Aldo van der Laan kunnen niet hard genoeg worden gestraft, maar er is geen enkele reden de rekening neer te leggen bij de supporters en de inwoners van Enschede. Zij hebben geen vals spel gespeeld. Het is te hopen dat de spelersraad, die om advies zal worden gevraagd, inziet dat deze straf net zo'n halfslachtig en onwerkbaar compromis is als de eerdere besluiten van KNVB-baas Bert van Oostveen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden