Fans creeren al voor duel eigen vrijstaat op Perron Nul

Anderhalf jaar na de ontmanteling door de politie was Perron Nul in Rotterdam weer een paar uur lang een spraakmakende locatie....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

Woensdagmorgen was al duidelijk dat het - net als bij de interland Nederland-Duitsland in 1989 - onrustig zou worden. De eerste groepen Duitse supporters, die op de perrons aankwamen, hadden in de trein al de nodige amok gemaakt. Tegen de middag verspreidden ze zich in kleine groepjes.

Al snel vonden toen de eerste arrestaties plaats. Supporters zonder toegangsbewijs werden meteen retour gezonden en fans die wel in het bezit van een kaartje waren, werden vroegtijdig afgevoerd naar de Kuip. Daar probeerde een speciaal welkoms-comité ze met Bratwurst en alcohol-arm bier in een stemming van verbroedering te brengen.

Bij de Duitse supporters op Perron Nul werd de stemming s'middags steeds agressiever. De fans voelden zich gekooid, en werden door Nederlandse supporters vanaf een afstandje opgehitst. De mobiele eenheid voerde de ene na de andere charge uit, en overvalbusjes reden af en aan. Omdat de sfeer in het Rotterdamse centrum grimmiger werd, besloot burgemeester Peper de noodverordening toe te passen.

Tegen de avond keerde de rust op Perron Nul terug. Gehelmde ME-ers werden op de voet gevolgd door Engelse TV-ploegen die met het oog op het Europees Kampioenschap zijn komen kijken hoe Nederlandse autoriteiten met hooligans omspringen.

Toen de laatste bus met Duitse supporters naar de Kuip was vertrokken verplaatsten de schermutselingen zich naar de omgeving van het voetbalstadion. Over en weer bekogelden supportersgroepen elkaar daar met stenen. In een fastfood-restaurant werden een Duitse en Nederlandse supporter in de rug gestoken. In totaal werden er vóór het duel zevenenveertig arrestaties verricht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden