Fans Brown: Blair moet eerder weg

Aanhangers van de Britse minister Gordon Brown noemen de toezegging van premier Blair om binnen twaalf maanden op te stappen onvoldoende....

Van onze correspondent Peter de Waard

Blair bevestigde donderdag in Londen dat hij binnen twaalf maanden gedwongen opstapt. Maar hij noemde geen exacte datum. Wel verontschuldigde hij zich voor de al dagenlang woedende machtsstrijd binnen Labour.

‘Het is eerlijk gezegd niet ons mooiste uur geweest. Ik had de aankondiging van mijn afscheid graag op mijn eigen wijze gedaan. Maar ik moet erkennen wat collega’s in het kabinet al hebben gezegd dat het partijcongres van dit jaar mijn laatste zal zijn. Het is nu het moment het landsbelang te laten prevaleren en verder te gaan.’ Gordon Brown zei op een eigen bijeenkomst in Schotland dat ‘Blair zelf het moment moet kiezen waarop hij opstapt’.

Maar hiermee lijkt de vrede tussen de beide partijkopstukken nog niet te zijn getekend. Media speculeren erop dat Blair ergens in februari volgend jaar zijn definitieve vertrekdatum wil bekendmaken. Hij zal dan in mei 2007 opstappen als Labourleider, waardoor de partij voor de zomer een opvolger kan kiezen die het premierschap overneemt.

Brown is favoriet, maar als jarenlange kroonprins kan hij in die lange periode gemakkelijk worden beschadigd. Daarnaast zijn aanhangers van Blair van plan een eigen tegenkandidaat te vinden. Beide kampen – blairites en brownites – bevinden zich in de ongemakkelijke situatie dat het land nu twee leiders lijkt te hebben, waarvan de echte vleugellam is en de toekomstige niet zeker van zijn positie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden