Fanatici

De discussie over de islam en de immigratie is overgewaaid naar Amerika. Zij zal daar haar grote proportie aannemen, waardoor het in de nabije toekomst spannend zal worden....

Ik denk dat, nu Amerika geleidelijk zijn legers uit Irak en Afghanistan terugtrekt, er een ander soort harde confrontatie in de Amerikaanse steden gaat plaatsvinden. De contouren van die strijd zijn steeds zichtbaarder aan het worden, de toppen van de ijsbergen zijn boven het water uitgekomen.

Amerikaanse fanatici die altijd oorlog wilden voeren, zullen nu hun strijd in hun eigen land voortzetten en de fanatieke moslims zullen op dezelfde manier hard tegen hen ingaan. Het ene front wordt gevormd door de Amerikaanse predikant die de Koran wilde verbranden, en de man die een moskee vlak bij Ground Zero wil bouwen, staat lijnrecht tegenover hem.

Zowel de predikant als de moskeemaker is een gevaarlijke man, ze zijn beide de Taliban. Het is het soort mannen dat altijd zijn geloof, huis, boek en baard aan anderen wil opdringen.

Wie verbrandt er in de 21ste eeuw nog een boek? Waarschijnlijk zou hij het nooit in praktijk hebben gebracht, maar alleen al het idee is schrikwekkend.

De predikant heeft de Koran nooit gelezen, anders zou hij het een zonde vinden om zo’n dierbare antieke tekst te verbranden. Hij kondigt een oorlog aan.

Het bouwen van een moskee dicht bij Ground Zero is absurd. Deze fanatieke moslim heeft ongetwijfeld duistere bijbedoelingen, hij kondigt een oorlog aan.

Als we niet alert blijven, worden we decennialang in gijzeling genomen door fanatici. Het fanatieke regime van Iran heeft al een deel van de bewoners van de aarde gekidnapt en heel de wereld heeft kunnen zien wat zij met hun eigen mensen gedaan hebben.

Fanaten zijn zo met zichzelf bezig dat ze geen enkele minuut acht willen slaan op de mening en gevoelens van een ander. Welke idioot stenigt er anders in de 21ste eeuw een vrouw?

Ervaring heeft ons geleerd dat we niet stil mogen zitten toekijken naar de misdaden van zulke rare types, we mogen onze afschuw aan hen laten zien. Juist door de enorme druk van buiten, besloot Iran Sekine Ashtiani voorlopig niet te stenigen. Juist door de enorme druk van de wereld besloot de predikant de Koran voorlopig niet te verbranden.

En de initiatiefnemer van de moskee wil nog een keer diep nadenken over of hij de moskee wil neerzetten of niet.

Het probleem blijft wel dat deze maniakken hun doel eigenlijk al bereikt hebben. Iran heeft de vrouw niet gestenigd, maar in ons hoofd hebben ze het als het ware gedaan. De predikant heeft de Koran in mijn hoofd al verbrand. En de moskee is al gerealiseerd nabij Ground Zero.

Het zijn hardnekkige mannen en het verhaal is pas begonnen. Laten we daarom in de naam van Allah beginnen, want voor God maakt het niet uit in welke naam je voor Hem bidt. De essentie van het bidden is in harmonie komen met jezelf en met je omgeving.

Met zo’n moskee en het verbranden van de Koran wek je chaos in jezelf en afkeer in de wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden