Fan van Céline Dion

'Brooke kijkt op van haar schrijfblok. Bij Céline is het nu negen uur eerder, heeft ze uitgerekend (...) ze moest vanochtend nog iets doen.' Zo klinkt de openingsscène van de tweede roman van de Volkskrant-columniste Hanna Bervoets (1984) die in 2009 debuteerde met Of hoe waarom. Dat 'iets' klinkt nogal absurd en ongeloofwaardig als je het boek uit hebt. Dat het leven van Brooke 'een jonge, laagbegaafde vrouw uit Amsterdam-Noord' niet boeit, ligt niet aan het onontwikkelde meisje zelf. Dat ze dagelijks vier tot vijf uur naar soaps op de tv kijkt, gezellig naast haar moeder op de bank met iets te knabbelen, dat is nu eenmaal zoals het is. Dat ze fan is van Céline Dion is begrijpelijk en óók dat de brieven die ze haar schrijft weinig verheffend zijn, want ze werkt niet voor niets op een sociale werkplaats. Je gunt haar dat tripje naar Las Vegas voor een optreden van haar idool dan ook van harte.


Maar zoals een roman over verveling niet saai hoeft te zijn, hoeft een verhaal over een eenvoudige ziel niet van simplisme aan elkaar te hangen. Helaas blijft de aanpak van Bervoets nogal schematisch: een stukje brief, een flashback en een flardje heden met een toespeling op het drama dat zich voltrokken heeft. De ontknoping is zoals je halverwege al vermoedde. Bovendien spreekt de taal te weinig tot de verbeelding om de arme Brooke werkelijk tot leven te wekken.


Een greep uit de gereedschapskist van de psychologische thriller volstaat misschien om de buitenkant van een ogenschijnlijk onbeduidend levente beschrijven, maar om door te dringen tot het wezen van een personage dat behalve laagbegaafd vermoedelijk ook geestelijk ziek is, vergt meer inlevingsvermogen en stilistisch talent. Lieve Céline is een gefictionaliseerd krantenbericht, een triest verhaal dat mededogen en gruwel oproept, maar dat als roman aan saaiheid ten onder gaat.


Edith Koenders


Hanna Bervoets: Lieve Céline.


L.J. Veen; 206 pagina's; € 16,95.


ISBN 90 20 410 48 8.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden