Famous People

In het uitstalraam van de kleine boekhandel liggen de boeken van de Amerikaanse beatdichters op stapels. Je proeft in die boeken de sfeer van het vroegere Tanger, het kosmopolitisme uit lang vervlogen tijden....

Tanger is een oude stad. In het voetspoor van mijn gids loop ik door de witte blokkendoos van de kasba. Een steil trappensteegje leidt naar het graf van Ibn Batuta, een veertiende-eeuwse ondekkingsreiziger, de 'Marco Polo van Tanger'. De deur van het huisje waar hij ligt opgebaard is gesloten, maar Hikham weet waar je de sleutel kunt vinden. 'Dat moet je zien', zegt hij. 'Marokkanen zijn trots op hun grote reiziger, die vele keren de toen bekende wereld is rondgereisd.' We trekken onze schoenen uit en betreden een klein vertrek. De beroemde Tangerois Ibn Batuta ligt begraven onder een kostbaar zwart dodendoek, een graf tussen de tapijthandelaars en de koperslagers.

Toen al was Tanger een kosmopolitische stad. Kooplieden uit alle windstreken kwamen in het kielzog van de 'prins der reizigers' naar de markt van Tanger. Een Franse editie van de reisverslagen die Ibn Batuta liet optekenen, is niet meer voorradig. 'Niemand leest ze nog.' Maar je kunt er andere boeken kopen, gedichten en romans, en ook fotoboeken van de Famous People Who Have Been Here.

We rijden naar de mendoub, het vroegere paleis van de vertegenwoordiger van de sultan in het onafhankelijke Tanger. Het is nu eigendom van de erven-Forbes. De intussen overleden Amerikaanse miljardair Malcolm Forbes, excentriek ballonvaarder en uitgever van Forbes Magazine, organiseerde in zijn paleis - waar hij vijf tot zes keer per jaar kwam - in 1989 een uitzinnig feest. Er waren zeshonderd dansers en wel tweehonderd berberruiters ingehuurd. Er waren meer dan duizend genodigden.

Forbes' vriendin was er, Elisabeth Taylor. 'Een paar jaar geleden verbleef ze hier twee weken', vertelt de huisbewaarder, 'en toen vlogen er helikopters boven het paleis om haar aan het zwembad te kunnen fotograferen.' Henry Kissinger was op het feest uitgenodigd, Walter Cronkite, Donald Trump, Julio Iglesias, Barbara Walters.

Tanger is een mondaine en ook raadselachtige stad voor raadselachtige miljonairs. In de oude stad probeer ik het huis van de rijke Barbara Hutton binnen te komen, wat geen sterveling en ook mij niet lukt. Het is een schitterend wit paleis, tussen oleanders en bougainvilles. In het huis ernaast, laat ik me vertellen, verbleef Mick Jagger toen hij met de Rolling Stones opnamen maakte in Tanger. Een hele trits beroemdheden bezocht de 'witte stad' of verbleef er een tijdje: de Amerikaanse beatdichters in de jaren vijftig, maar ook Jack Kerouac en Truman Capote, Andy Warhol, Francis Bacon en Jean Genet; Ian Fleming schreef er James Bond-verhalen in het hotel El Minzah.

De beruchte en beroemde nieuwgekomene resideert in het hotel Le Mirage, vlak bij de zee-engte van Gibraltar, op nog geen twintig kilometer ten zuiden van Tanger: Mobutu.

Het zijn allemaal 'Grandes Personnes', zoals de kleine prins de grote mensen noemt in het verhaal van Antoine de Saint-Exupéry. Ook hij, de schrijver van Le Petit Prince, was geregeld in Tanger. De Saint-Exupéry was piloot en vloog met zijn 'kist' vol poststukken van Toulouse naar Tanger of Casablanca, en daarna naar Dakar of Saint-Louis. Zijn stamkroeg in Marokko was Le Petit Poucet in Casablanca; de bars in Tanger waren te louche. Het café Le Petit Poucet bestaat nog, een nostalgische plek voor liefhebbers van sterke verhalen.

In dat café, op doorreis naar Tanger, maak ik kennis met zulke 'grandes personnes': de GSM-mannen. Ze hebben een curieuze wandel, wanneer ze telefoneren. Vier stappen vooruit, een halve draai naar links, even wachten en dan weer dezelfde tred. Het apparaat drukken ze stevig met hun rechterhand tegen het oor; met hun linker krabben ze, die 'grandes personnes', ongegeneerd aan hun kruis.

Paul Depondt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden