Familie

JEAN-PIERRE GEELEN

en van de grootste televisieprojecten is de eindeloze familiesaga die dagelijks in vele afleveringen over het scherm gaat. Helden in elkaars verhaal.

Afgelopen dagen waren er weer boeiende afleveringen. Humberto Tan die donderdag in RTL Boulevard zijn gasten en onderwerpen mocht aankondigen: hij sprak tegen Albert Verlinde, die zelf een van Humberto's gasten zou zijn.

Het doorkijkeffect vrijdag in VARA's De kunst van het maken: BNN's Tim Hofman over de filmbeelden die waren 'uitgelekt' van hem zoenend met een man. Bleek een pr-stuntje voor Spuiten & slikken over homoseksualiteit. Daarin zat zondag ook Carlo Boszhard. Zondagmiddag in Boszhards Life 4 You: Tim Hofman, over het filmpje en Spuiten & slikken.

Zo is televisie doorlopend een verwijzing naar televisie. Een bron die zichzelf voedt, zoals de twee tekenende handen van Escher die elkaar en daarmee zichzelf scheppen. Met een beetje goede wil kun je er de schoonheid van inzien, al blijft het ook een trucje.

De familiesaga strekte zich uit tot aan Koefnoen, dat de inspiratie grotendeels opdoet in de tv-kantine van het Media Park. Prinsjesdagperikelen verbeeld in het ouderwetse KRO-decor van Cijfers & Letters, met wijlen 'Bob Bouma'. Het werd zondag weer geciteerd in Jinek, waar ook actrice Olga Zuiderhoek mocht komen vertellen over de nieuwe tv-serie De man met de hamer (waarover later).

Vrijdag bood RTL Late Night verplichte lesstof voor amateurkijkers. Aan tafel onder anderen John de Mol, die mocht vertellen over zijn nieuwe wereldbestormende realityplan: Utopia. Vijftien man moeten overleven op een weiland van 1,5 hectare, met een telefoon, twee koeien, kippen en een kale loods met lekkend dak. Net als Big Brother gebaseerd op een boek van wel vijf eeuwen oud, wist De Mol. De tv-intellectueel was alleen de schrijver even vergeten. Pas aan het einde van de avond gaf Twitter uitsluitsel: Thomas More. 'Natuurlijk!'

Rond De Mol zat meer familie: vader Jeroen en zoon Martijn Krabbé. Vanwege De man met de hamer. Zoon Krabbé werd van alle kanten geprezen. De Mol: 'Als hij in Amerika zou presenteren, zou hij ook daar tot de top-3 horen.' Martijn hoorde het geroerd aan.

Zo zijn de regels: bij een feestje horen felicitaties. Toch wordt het voor de bezoeker een stuk spannender wanneer het feestgedruis verstomt en omslaat in een Festen. Krabbé sr. denderde vrijdag even door de porseleinkast toen het ging over tv-reclame die series en films onderbreekt. Hij haakt af wanneer hij zeven minuten naar wasmiddelen moet gaan zitten kijken, zei hij. 'Ik vind het zó ontzettend vervelend.' Naar John de Mol: 'Sorry, John.' Helaas was de regie niet alert genoeg om het gezicht van de pater familias in beeld te nemen, maar enkele shots later zat oom John zich nog te verbijten op een nootje.

Zaterdag rommelde het alweer op RTL, nu in Dit was het nieuws. Het was Thomas Acda, de oom Koos die op het familiefeestje na zijn tweede drankje foute grappen tapt en steeds opzichtiger naar de boezem van tante Tiny staart. Over Albert Verlinde, die 350 euro zou betalen voor foto's van BN'ers: 'Het is een beetje de NSB denkt met u mee.'

Even later viel Harm Edens in: 'Wij van DWHN weten ook wel dat u niet naar ons kijkt omdat u dat wilt: u keek naar Wie ben ik? en toen naar Ik hou van Holland en nu bent u zo geestelijk afgestompt dat u domweg niet meer in staat bent te zappen.'

De leukste familiefeestjes zijn die waar de glazen rinkelen. Of waren het de ruiten?

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden