Familievete modehuis Oilily in de rechtbank uitgevochten

Het roemruchte modehuis Oilily dreigt aan een familievete ten onder te gaan. Partijen troffen elkaar in kort geding. 'Ze riepen: we gaan je kapot maken.'

John Wanders
Kinderkleding van Oilily Beeld
Kinderkleding van OililyBeeld

Het ruim vijftig jaar oude Nederlandse modehuis Oilily is het toneel van een bittere familievete die maandagmiddag in zaal 8 van de rechtbank Alkmaar in al haar pijnlijke naaktheid op tafel ligt. Zo uitbundig als de dessins en de contrasterende kleuren waarmee het kledingmerk Oilily in de late jaren tachtig en vroege jaren negentig internationaal furore maakte - onder meer de kinderen van Madonna en Michael Jackson liepen in Oilily-kleding - zo inktzwart en deprimerend zijn de onderlinge verhoudingen in het Noord-Hollandse familiebedrijf vandaag.

De eisers in kort geding zijn Sophie Olsthoorn en Gijs de Kogel, dochter en schoonzoon van de Oilily-oprichters Willem en Marieke Olsthoorn. Het gedaagde kinder- en damesmodebedrijf Oilily wordt vertegenwoordigd door zijn advocaat en algemeen directeur Stephan van Kruisselberge. De laatste maakte twee jaar geleden zijn entree in het familiebedrijf. Er was behoefte aan een buitenstander die voor meer professionalisering zou zorgen. Oilily heeft een grillige historie van successen en mislukkingen, met twee faillissementen (in 1981 en 2009).

In de ogen van de eisers is Van Kruisselberge niet meer dan een marionet van Sophie's vader Willem Olsthoorn. Oilily is afhankelijk van diens geldleningen. De 79-jarige pater familias is niet lijfelijk aanwezig in de Alkmaarse rechtszaal, maar als de man met de grootste financiële invloed bij Oilily is hij wel met afstand de meest besproken persoon.

Zes weken na het overlijden van haar moeder in 2013, wordt het Sophie Olsthoorn duidelijk dat haar vader een nieuwe vriendin heeft in de persoon van haar moeders zus. Sindsdien is er geen contact meer tussen vader en dochter. Ook met haar zus Brecht en haar broer Geert, tot twee jaar geleden nog Oilily's algemeen directeur, is geen contact meer. Sophie is samen met haar man Gijs buiten de familie gevallen en mediation is volgens beiden geen optie meer.

Uitwerpsmurf

Tot voor kort maakte het duo nog wel deel uit van Oilily's managementteam. Maar op 22 september kregen ze te horen dat ze er beiden uit vliegen. Oilily's advocaat was bij het ontslaggesprek aanwezig. Hij vertelt: 'Mevrouw Olsthoorn en de heer De Kogel reageerden met stemverheffing. Ze sloegen met de vuist op tafel. De Kogel noemde de algemeen directeur een aap, mevrouw Olsthoorn noemde hem een uitwerpsmurf. Ze riepen: we gaan je kapot maken.' Later die dag liet Sophie Olsthoorn zich niet meer wegsturen uit Van Kruisselberge's werkkamer, waar ze met de benen op tafel zat. Ze werd daarop per direct op non-actief gezet.

'Dit is een groot familiedrama', verzucht haar advocaat. 'Een vader laat zijn dochter en schoonzoon ontslaan.' Ze vordert dat haar cliënten mogen terugkeren naar hun werkplek, de ontslagaanzegging ongedaan wordt gemaakt en dat de zeggenschapsverhoudingen in het bedrijf terugkeren naar de situatie van twee jaar geleden.

'Het is niet sjiek om hier de hele familiegeschiedenis uit de doeken te doen terwijl er pers in de zaal zit', reageert de advocaat van de tegenpartij, die zichzelf overigens evenmin inhoudt.

In oude interviews met de familie Olsthoorn sijpelen soms interne spanningen door als er gevraagd wordt naar de focus van Oilily. Aan de ene kant was er moeder Marieke met haar creativiteit en nadruk op kwaliteit, aan de andere kant was er vader Willem met zijn commerciële inzicht en hang naar een lage kostprijs. Dat dispuut zet zich langs diezelfde lijnen voort bij hun nageslacht, betogen Sophie Olsthoorn en Gijs de Kogel. Zij zien 'in de geest van Marieke' een mooie toekomst voor een kwalitatief hoogwaardig kledingmerk Oilily, en beweren in dat streven te worden tegengewerkt door vader Willem en zijn volgelingen die de merknaam Oilily 'alleen nog maar willen uitmelken'.

Verlies

'Het is geen geheim dat Oilily er slecht voor staat, het bedrijf maakt sinds 2013 alleen maar verliezen', reageert de tegenpartij. Van Kruisselberge voorziet voor 2016 een verlies is van 800 duizend euro en voor 2017 een verlies van een half miljoen euro. Recentelijk had hij het plan opgevat twee Oilily-winkels te openen, maar de grootste geldverstrekker, Willem Olsthoorn, ging daar niet mee akkoord. Van Kruisselberge: 'Hij zei: ik ben er klaar mee. Op mijn beurt heb ik toen bij hem een forse verlaging van de huur en de rente kunnen bedingen. Maar dat ging wel onder voorwaarden...'

'En Willem Olsthoorn heeft toen met u meegedacht', reageert de rechter. 'Zo'n type lijkt het me wel.' (De Kogel snuift hoorbaar bij die laatste opmerking.)

Van Kruisselberge: 'Daartoe moest ik maatregelen nemen in de personele sfeer en onder andere ontslag aanvragen voor Sophie Olsthoorn en de Gijs de Kogel.'

'In hoeverre hebben familiaire aspecten meegespeeld, denkt u?', wil de rechter weten.

Van Kruisselberge: 'Geen eigenlijk. Ik heb nog een alternatief scenario doorgerekend, maar niet meer aan hem voorgelegd. Bij een bedrijf met dertig mensen zijn er niet zo veel alternatieve scenario's om te bezuinigen.'

Uitspraak over twee weken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden