Familiesoap rond veiling collectie van overleden Nul-kunstenaar Henk Peeters

Familiesoap rond veiling collectie van Nul-kunstenaar Henk Peeters: zoon probeerde veiling door moeder en halfbroers te voorkomen.

Michiel Kruijt
Henk Peeters in Düsseldorf Beeld Sherman De Jesus
Henk Peeters in DüsseldorfBeeld Sherman De Jesus

Maandag werd de collectie van kunstenaar Henk Peeters (1925-2013) en zijn weduwe geveild in Amsterdam. Voor ruim 270 duizend euro (exclusief provisie) werden ruim honderd kunstwerken afgehamerd, waaronder veel werk van Peeters zelf. Hij was de voorman van de Nul-beweging uit de jaren zestig en had de aansluiting bij de Europese Zero-beweging bewerkstelligd. De veiling leek geslaagd. Maar achter de schermen blijkt zich een familiesoap te hebben afgespeeld.

Zoon Mark Peeters had gepoogd de veiling, een idee van zijn moeder en twee halfbroers, te voorkomen. Hij had beslag laten leggen op dertien stukken, waaronder het topstuk van de veiling, een werk dat Yayoi Kusama (88) in 1965 had gemaakt. De Japanse is nu een wereldberoemde kunstenaar.

Volgens Mark Peeters maken de dertien stukken deel uit van zijn erfenis. Ook zegt hij op te komen voor de artistieke nalatenschap van zijn vader. Afgelopen zaterdag haalde een rechter echter een streep door de beslaglegging, waardoor de veiling kon doorgaan. Het werk van Kusama bracht 50 duizend euro op, terwijl het van tevoren op 60 tot 100 duizend euro was ingeschat. Henk Peeters zei zelf kort voor zijn dood dat het stuk een miljoen dollar waard is.

Dinsdag bleek dat er nog een familielid een rol heeft gespeeld bij de veiling: Mattijs Visser, neef van Henk Peeters, die exposities organiseerde over de Zero-beweging. Hij is ook oprichter van de Duitse Zero Foundation, maar is daar onlangs plotseling weggegaan.

De installatie Hall of Mirrors van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama. Beeld epa
De installatie Hall of Mirrors van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama.Beeld epa

Visser stelt dat hij de afgelopen weken Nederlandse musea heeft benaderd om die voor de collectie van zijn oom te interesseren - tevergeefs. Naar eigen zeggen tipte hij daarna de Duitse kunsthandelaar en -verzamelaar Rüdiger Weng. Die heeft op de veiling circa vijftig werken gekocht, waaronder het topstuk van Kusama. Weng zegt dat hij een paar jaar geleden door Visser is gewezen op het belang van de kunstenaar Peeters, maar dat 'vier à vijf' mensen hem hadden getipt over de veiling. Weng wil het werk van Peeters bij elkaar houden en tentoonstellen. 'En misschien ooit schenken aan een museum.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden