Families starten procedure om juweliersvrouw te berechten

Nabestaanden van de overvallers die omkwamen bij de overval op juwelierszaak Goldies in Deurne, eisen alsnog vervolging van de betrokken juweliersvrouw. Hun advocaat begint een procedure om het OM hiertoe te dwingen. De vrouw schoot de twee aanvallers dood.

Redactie
Een groep demonstranten in Deurne drong direct na de schietpartij aan op berechting van de juweliersvrouw. Beeld EPA
Een groep demonstranten in Deurne drong direct na de schietpartij aan op berechting van de juweliersvrouw.Beeld EPA

Advocaat Bénédicte Ficq zei vandaag dat ze de zogeheten artikel 12-procedure is begonnen. Zo willen de nabestaanden zorgen dat de rechter het Openbaar Ministerie (OM) dwingt om alsnog vervolging in te stellen. Ficq: 'De nabestaanden willen dat een rechter zich over hun dood buigt.'

Het OM kwam eerder tot de conclusie dat de juweliersvrouw het vuur opende uit noodweer en dat ze niet hoeft te worden vervolgd. Het gerechtshof in Den Bosch heeft de klaagschriften inmiddels binnen en behandelt de procedure in april, meldt een woordvoerster. Die behandeling is achter gesloten deuren.

'Het gaat toch om de dood van twee jonge mannen', licht Ficq toe. 'Daarom willen nabestaanden dat een rechter naar de zaak kijkt. Dit had overigens misschien vermeden kunnen worden als de nabestaanden iets van oprechte spijt te horen hadden gekregen. Maar ze hebben geen enkele reactie gehad.'

Beelden

De dood van de overvallers, van Marokkaanse afkomst, en het feit dat de juweliersvrouw niet werd gearresteerd, leidde tot commotie onder Marokkaanse jongeren in Deurne en omgeving. Een groep demonstreerde toen meteen in Deurne. Dit leidde weer tot een tegendemonstratie van sympathisanten van het echtpaar. Ook woedde in de media een debat of wat het tweetal was overkomen, viel onder het 'bedrijfsrisico' van gewapende roofovervallers.

Beelden van de overval die het Openbaar Ministerie eerder toonde, laten zien dat er twee overvallers binnenkwamen. Een spuit pepperspray in het gezicht van juwelier Willy. Zijn vrouw Marina volgt de gebeurtenissen op de bewakingsbeelden die in het kantoor te zien zijn. Ze pakt het geladen vuurwapen dat haar man na een eerdere overval aanschafte, als de overvallers haar man dreigen dood te schieten. Ze lost door een kleine deuropening het eerste schot als een overvaller het kantoor binnendringt. Hij wordt fataal geraakt in het hart. De tweede overvaller schiet ze dood tijdens zijn worsteling met haar man.

Kuijpers: haalbaarheid te verwaarlozen

Jan-Hein Kuijpers, advocaat van het juweliersechtpaar, reageert tegenover ThePostOnline op de zaak. Hij hoopt dat de klacht snel door het Hof wordt behandeld zodat zijn cliënten 'snel verder kunnen'. De haalbaarheid van de klacht is volgens Kuijpers te verwaarlozen.

De juweliersvrouw is inmiddels opgenomen in een psychiatrische kliniek 'om de boel te kunnen verwerken, meldt Kuijpers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden