Families in verklaring: Kris en Lisanne zijn verongelukt

De families van Kris Kremers en Lisanne Froon zeggen dat de vrouwen in Panama zeer waarschijnlijk door een valpartij om het leven zijn gekomen. Dat zou blijken uit alle gegevens van het team forensisch specialisten dat onlangs op verzoek van de families naar Panama is afgereisd. Een noodlottig ongeval is volgens het team het waarschijnlijkste scenario.

Maandenlang werd er gezocht naar de vorig jaar verdwenen meisjes Lisanne Froon en Kris Kremers. Ze blijken om het leven te zijn gekomen tijdens een wandeltocht in Panama, maar de exacte omstandigheden zijn tot nu toe nog onduidelijk. Beeld epa
Maandenlang werd er gezocht naar de vorig jaar verdwenen meisjes Lisanne Froon en Kris Kremers. Ze blijken om het leven te zijn gekomen tijdens een wandeltocht in Panama, maar de exacte omstandigheden zijn tot nu toe nog onduidelijk.Beeld epa

Lisanne en Kris verdwenen op 1 april 2014 toen zij een wandeling maakten in de jungle van Boquete in Panama. Na intensieve zoektochten werden eerder al stoffelijke resten van beide vrouwen gevonden. Tijdens de laatste zoektocht zijn geen nieuwe resten gevonden. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat verdwalen op het pad waar de vrouwen liepen zeer onwaarschijnlijk is.

Ook een misdrijf wordt nagenoeg uitgesloten. 'Wat rest is een noodlottig ongeval, mogelijk veroorzaakt door een ongelukkige valpartij', zo laat de familie van Kremers, initiatiefnemers van de laatste zoektocht, via een woordvoerster weten.

Enorm hoogteverschil
Het team specialisten houdt er rekening mee dat Lisanne en Kris van een helling zijn afgegleden, en dat terug omhoog klimmen uitgesloten was omdat ze niet beschikten over de juiste hulpmiddelen. 'Bij een val op deze plek is er een enorm hoogteverschil van dertig tot veertig meter, wat de kans op letsel zeer waarschijnlijk maakt. Bovendien is de stroom aan beide kanten omgeven door watervallen en is de bedding omgeven door steile rotswand van enkele meters', aldus de onderzoekers. De plek waar dit gebeurd kan zijn, werd door verscheidene personen, onafhankelijk van elkaar, aangewezen.

'We zijn als familie opgelucht dat we nu toch eindelijk een mogelijke en plausibele verklaring hebben voor alle vragen die we rond het overlijden van Kris hadden', aldus de familie Kremers.

Taxichauffeur
Eerder vandaag werd duidelijk dat de taxichauffeur die Kris en Lisanne naar het wandelpad bracht om het leven is gekomen.

Het lichaam van Leonardo Arturo Gonzalez Mastinu (34) werd volgens Panamese media gevonden bij een meer in de Panamese provincie Chiriquí. Mastinu bracht de Nederlandse meisjes in april vorig jaar naar het wandelpad El pianista.

De taxichauffeur sprak vorig jaar juni nog met een verslaggeefster van de Volkskrant. Op de dag van hun verdwijning, pikte hij de Nederlandse meiden iets voor half 2 op, bleek uit de reconstructie die de krant rond de verdwijningszaak maakte.

Reconstructie

Lees hier een deel van de reconstructie uit de Volkskrant van 28 juni 2014

Een team met speurhonden en begeleiders uit Nederland was in januari in Panama op zoek naar meer informatie over de doodsoorzaak van de meisjes Lisanne Froon en Kris Kremers. Beeld epa
Een team met speurhonden en begeleiders uit Nederland was in januari in Panama op zoek naar meer informatie over de doodsoorzaak van de meisjes Lisanne Froon en Kris Kremers.Beeld epa

'A la entrada del Pianista'

Mastinu zag Kremers en Froon langs de weg staan bij de afslag van de talenschool. Hij had al twee Panamese klanten, maar het was gebruikelijk iedereen mee te nemen. Lisanne en Kris stapten achterin. 'Ik vroeg in het Engels waar ze naartoe wilden', verklaarde Mastinu. 'A la entrada del Pianista', antwoordde een van hen in het Spaans.

Mastinu zette de Panamezen af bij hun bestemming en reed verder omhoog, naar het begin van El Pianista. Omdat hij telefoontjes kreeg onderweg, sprak hij de meisjes nauwelijks. 'Ik schat dat ze om 13.40 uur zijn uitgestapt. Ze vroegen waar de wandelroute precies begint en ik wees hen de pizzeria Il Pianista aan. Ze betaalden me 5 dollar voor de rit en ik ben vertrokken', luidde zijn verklaring tegenover de Volkskrant.

De chauffeur is in het onderzoek naar Lisanne en Kris destijds door de autoriteiten in Panama gehoord. Volgens Panamese media wordt de dood van de taxichauffeur onderzocht.

Hans en Roeli Kremers, de ouders van Kris Kremers, vorig jaar tijdens een persgesprek in Panama. Beeld epa
Hans en Roeli Kremers, de ouders van Kris Kremers, vorig jaar tijdens een persgesprek in Panama.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden