Familieleden laten SARS-patiënten in China in de steek

De kans om aan het SARS-virus te sterven is flink hoger dan steeds is aangenomen, aldus nieuw onderzoek. In Chinese ziekenhuizen laat familie SARS-patiënten aan hun lot over....

Van onze correspondent

Over de telefoon spreekt een arts van het Chinees-Japanse Vriendschapsziekenhuis, een van de grootste en modernste ziekenhuizen van Peking met een speciale afdeling voor buitenlanders. Na een interne verbouwing is het exclusief ingericht voor zeshonderd SARS-patiënten. Vanaf vandaag gaat het draaien op volle capaciteit.

De arts, die zijn naam niet genoemd wil hebben, vertelt dat alle artsen van het ziekenhuis een snelcursus hebben gekregen voor SARS-dokter of SARS-onderzoeker. Zelf is hij gespecialiseerd in Chinese traditionele medicijnen. 'Die kunnen wel de natuurlijke afweer versterken, maar tegen de ziekte zelf kunnen ze weinig uitrichten.'

De kans om aan SARS te sterven blijkt veel hoger te zijn dan tot nu toe was gedacht: 13,2 procent bij mensen jonger dan 60, bij ouderen zelfs 55 procent. Onderzoek onder SARS-patiënten in Hongkong heeft dat uitgewezen. Uit Hongkong komt ook goed nieuws: een serum gemaakt van de afweerstoffen van genezen patiënten blijkt beter aan te slaan dan de tot nu toe gebruikte mix van antivirale stoffen.

In het Vriendschapsziekenhuis in Peking hebben de artsen en verpleegsters drie isoleringspakken aan en drie mondmaskers op. Na zes uur werken worden ze met een bus naar de hotels gebracht die in de buurt van het ziekenhuis gevorderd zijn. Ze mogen hun hotel niet uit en ze mogen niemand ontvangen. Contact met de buitenwereld is alleen mogelijk per telefoon. Hoelang gaat dit nog duren? 'Dat weet niemand.'

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de ziekte in Peking nog steeds niet haar climax bereikt. Het Chinese ministerie van Volksgezondheid verwacht over zeven tot tien dagen een daling van het aantal nieuwe gevallen. Gisteren steeg het aantal SARS-doden in Peking met drie tot 219, op een wereldtotaal van bijna vijfhonderd.

Zowel de WHO als de Chinese regering heeft alarm geslagen over een niet te beteugelen uitbreiding van SARS in het binnenland, vooral in de rond Peking liggende provincie Hebei en de centrale provincie Henan. Miljoenen mensen uit deze provincies zijn naar de steden getrokken. Honderdduizenden zijn de afgelopen dagen vanuit Peking en andere getroffen steden teruggereisd.

Premier Wen Jiabao heeft gezegd dat de regering alles doet om de hoofdstad SARS-vrij te maken. Experts vrezen echter dat de ziekte in het binnenland niet zal zijn uit te roeien en vandaar naar Peking zal terugkeren. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat de hele wereld door SARS bedreigd blijft als ze in China niet wordt ingetoomd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden