Familiegekonkel

Wie zich wel eens rond middernacht aan de uitzendingen van Das kleine Fernsehspiel waagt, weet dat onder deze inmiddels klassieke noemer de meest bijzondere, eigenzinnige films worden vertoond. De tragikomedie Sohnemänner (2011) is zo'n film. Hoofdpersonage is de Hamburgse oude jongere Edgar, die zijn hoogbejaarde moeder in het bejaardenhuis bezoekt en haar daar nergens kan vinden. Edgars zoon Uwe blijkt haar stiekem te hebben meegenomen naar diens villa in het Schwarzwald, om liefdevoller voor haar te zorgen dan Edgar en het tehuis ooit gedaan hebben. Edgar laat er niet bij zitten en reist meteen ook zelf af naar het zuiden, waarna de plot enigszins voorspelbare vormen aanneemt.


Edgar moet in het reine zien te komen met zijn volkomen van hem vervreemde zoon en probeert in alle onhandigheid ook de liefde van zijn moeder terug te winnen. Dan zijn er ook nog Uwe's veel oudere, aan parkinson lijdende vriend, en laat Edgar zijn veel jongere vriendin en haar zoontje over komen. Meer dan genoeg stof voor een feelgooddrama vol kleenexmomenten, zou je denken. Wat het uitstekend gecaste en geacteerde Sohnemänner van vergelijkbare genrefilms onderscheidt, is dat Haeb steeds voor een onnadrukkelijke, observerende regie kiest, zodat de toeschouwer zelf kan beslissen hoe hij al dat familiegekonkel en ouderdomsgeworstel ervaart.


Ook de muziek is aangenaam terughoudend en op dezelfde laconieke manier gebruikt Haeb het Schwarzwald als een decor waar niemand zich echt op zijn gemak lijkt te voelen. Treffend werd Sohnemänner in de Duitse pers dan ook een 'Heimatfilm ohne Heimat' genoemd.


Sohnemänner (Ingo Haeb, 2011)


ZDF, 0.15-1.55 uur.


Star Trek II: The Wrath of Khan (Nicholas Meyer, 1982) Star Trek III: The Search for Spock (Leonard Nimoy, 1984)

in het kielzog van star trek into darkness, die al op 9 mei in duitsland in première ging, vertoont arte twee oudere star trek-speelfilms. in the wrath of khan, volgens veel fans de beste aflevering in de star trek-filmreeks, neemt kapitein kirk het op tegen de teruggekeerde, wraakzuchtige khan; een slechterik die hij eerder naar de rand van het universum had verbannen. in het geslaagde the search for spock, geregisseerd door de man die zelf altijd de alien met de puntoren zou spelen. is spock verdwenen? de bemanning van de uss enterprise zoekt het heelal af en bevrijdt ook nog een planeet van de gehate klingons.

Arte, 20.15-22.05 uur / 22.05-23.45 uur.

The Constant Gardener (Fernando Meirelles, 2005)

De hoofdpersonen van deze John Le Carré-verfilming - Justin, een Britse diplomaat in Kenia, en Tessa, zijn echtgenote - realiseren zich al te goed dat ze een geprivilegieerd leven leiden; daarin ligt ook het begin van hun tragedie. Terwijl hij zich in de tuin van zijn ambtswoning terugtrekt, reist zij als ontwikkelingshelper door het land. Tijdens een van haar tochten wordt ze vermoord. Het onderzoek naar de betekenis van die dood is de kern van The Constant Gardener. Meirelles (Cidade de deus) laat met een uitgekiende flashbackstructuur de verschillende perspectieven passeren.

Het is mooi hoe Meirelles goochelt met de verschillende verhaallagen van het verhaal - al ligt daar ook de zwakte van de film. The Constant Gardener wil te veel tegelijk zijn: thriller, liefdesverhaal, aanklacht. De knappe opbouw zorgt ervoor dat het betoog van Meirelles boeiend genoeg is, maar de melodramatische en de politieke kant van de film zitten elkaar in de weg.

RTL8, 20.30-23.00 uur

regisseur Ingo Haeb op website shz.de

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden