Familieboksfilm

Een klassiek dilemma: de keuze tussen broer en geliefde. Dat is waar The Fighter om draait. Natuurlijk, het is de biografie van de Amerikaanse weltergewichtbokser Micky Ward (1965), afkomstig uit het treurige stadje Lowell in Massachusetts. De beelden van 's mans bokswedstrijden zijn geweldig in beeld gebracht door de in Hollywood debuterende, van oorsprong Nederlandse cameraman Hoyte Hoytema. Maar de makers beseften dat dat allemaal niet interessant genoeg was voor een speelfilm. De lat ligt nogal hoog in het genre, na meesterwerken van onder anderen Clint Eastwood (Million Dollar Baby), Michael Mann (Ali) en natuurlijk Martin Scorsese (Raging Bull). Dus maakten ze van The Fighter een psychologisch drama over een simpele ziel, gevangen tussen de belangen van zijn familie en een doortastende vriendin. Die familie - bestaande uit een dominante moeder, een sullige vader, een verzameling zussen en een oudere, verslaafde halfbroer die ooit zelf bokser was, maar zijn talent vergooide - eist hem op. Naar eigen zeggen uit liefde, maar in de praktijk toch vooral voor het geld.


Zijn vriendin ziet waar de schoen wringt en overtuigt Micky ervan dat hij zijn familie moet loslaten om succes te hebben in het leven en de sport. Dat verhaal verloopt op de verwachte wijze en de film ontleent zijn grootste kracht dan ook aan de individuele scènes waarin Micky met zijn vriendin door zijn intimiderende familie in het defensief wordt gedrongen. Dan reiken de acteurs tot grote hoogte. Behalve Wahlberg zijn dat bovenal Melissa Leo als zijn kettingrokende moeder met aangeboren hekel aan schoondochter, Amy Adams als zijn assertieve vriendin en Christian Bale als zijn verslaafde halfbroer en coach. Leo en Bale kregen een Oscar. Adams, die in dezelfde categorie als Leo was genomineerd, greep er, net als drie andere keren, naast.


The Fighter (David O. Russell, 2010) Canvas, 22.20-00.10 uur.


Mystic Pizza

(Donald Petrie, 1988) Zoete, niets-aan-de-hand-tragikomedie over drie opgroeiende meisjes in een keurig plaatsje aan de kust tussen New York en Boston. Ze werken in een pizzeria - die overigens daadwerkelijk al sinds 1973 bestaat. Belangrijkste personages zijn twee zussen, de tegenpolen Kat en Daisy. De eerste een studente astronomie, de tweede een losbol die zich het pittoreske havenstadje hoopt uit te vrijen. Dat alles tegen een Amerikaanse multiculturele achtergrond en gepaard gaand met veel vallen en opstaan, jaloezie, leed en geluk. Kortom, niets nieuws onder de zon, maar beslist een leuke film. Die bovendien het debuut betekende van twee latere megasterren: Julia Roberts als Daisy en Matt Damon in een piepkleine rol met als enige tekst: 'Mom, do you want my green stuff?'


RTL 8, 20.30-22.40 uur.


Io sono l'amore

(Luca Guadagnino, 2009) Je moet er ontvankelijk voor zijn, maar als je dat bent, is Io sono l'amore een schitterend drama. De een zal het pathos noemen, de ander melodrama. Hoe dan ook schotelt de Italiaanse cineast Luca Guadagnino ons op Italiaans gepassioneerde wijze een tragische geschiedenis voor die zijn weerga slechts in vroeger tijden kent. Tilda Swinton (die de film mede produceerde) is een Russische emigrante die de zoon van een textielmagnaat heeft getrouwd. Ze doet haar best in de rijke en traditionele omgeving, maar is willoos wanneer, via haar zoon, de culinair onderlegde Antonio in haar leven verschijnt. Het is het begin van een even heftige als uitzichtloze relatie, en de katalysator van dramatische gebeurtenissen binnen een gezin dat maar met moeite de schijn van harmonie kan ophouden.


Over de opvallende, realistische manier waarop onder leiding van hem de boksscènes werden gefilmd in The Fighter, zei de Nederlandse cameraman Hoyte Hoytema in de Volkskrant: 'Alle boksfilms die ik ken hebben één ding gemeen: de ambitie om de toeschouwer te laten voelen hoe het in de ring is, wat het betekent om zo'n wedstrijd uit te vechten. The Fighter laat eerder zien hoe het publiek boksen ervaart, wat een minder romantisch uitgangspunt is.'


Nederland 2, 00.00-01.56 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden