Familie verdwenen Danaë Moons start inzamelingsactie

De familie van de vermist geraakte kunstenares Danaë Moons zamelt geld in om nog één ultieme zoekpoging te kunnen doen naar hun zus en dochter in Indonesië. Moons verdween in januari bij een bootongeluk diep in de jungle van Kalimantan.

Anneke Stoffelen
Danaë Moons, vermist sinds januari 2015. Beeld Privébezit
Danaë Moons, vermist sinds januari 2015.Beeld Privébezit

Zeventien opvarenden werden na het ongeluk gered. Van twee mensen zijn lichamen teruggevonden. Maar van drie inzittenden van de boot ontbreekt nog altijd ieder spoor. Een van hen is de destijds 29-jarige Danaë Moons.

De moeder en zus van Moons brachten in augustus een bezoek aan plek op de rivier Mahakam waar de boot in tweeën is gebroken. Een verslag van die reis is vanavond te zien in een reportage van Zembla.

De zoektocht die de lokale autoriteiten begin dit jaar ondernamen gebeurde met zeer primitieve middelen: het ontbrak de reddingsteams zelfs aan verrekijkers. De familie Moons was en is verbijsterd over de gebrekkige ondersteuning die zij tijdens het zoekproces kregen van de Nederlandse overheid. Er was geen contactpersoon van de Nederlandse ambassade ter plekke en de familie moest alles zelf uitzoeken, vertelden zij dit voorjaar aan de Volkskrant.

Artikel gaat verder onder de locator

De frustraties na de vermissing van Danaë

Bij een bootongeluk in Indonesië verdwijnt kunstenares Danaë Moons. In hun maandenlange zoektocht is haar familie verbijsterd geraakt over het gebrek aan steun van de Nederlandse autoriteiten. Een reconstructie (+).

Niet te verkroppen

De familie kan het niet verkroppen dat niet alles op alles is gezet om Danaë te vinden. Deze zomer stelden zus Medea en moeder José Moons op Kalimantan ter plekke vast dat het mogelijk moet zijn om met sonarapparatuur de rivier af te scannen.

De familie wil dit nu graag alsnog in gang zetten, in samenwerking met de stichting Charon. Maar dat is een dure aangelegenheid: om de benodigde middelen de jungle in te krijgen is in totaal 100.000 euro nodig. Via de website vind-danae.nl roept de familie nu de hulp van het publiek in om de zoektocht naar Danaë te steunen.

Als het benodigde geld bij elkaar is gebracht, is het de bedoeling om in 2016 nog één ultieme poging te doen om iets van Danaë terug te vinden.

Incassobureau aan de deur

De familie Moons vroeg eerder ook aandacht voor de financiële en bureaucratische problemen waarmee achterblijvers te maken krijgen als een familielid vermist raakt. In de Zembla-uitzending vanavond is bijvoorbeeld te zien hoe de familie meer dan een halfjaar na de verdwijning namens de Belastingdienst een incassobureau op zijn dak krijgt, omdat Danaë geen btw-aangifte heeft gedaan.

Achterblijvers pleiten voor een aparte juridische status voor vermisten om dit soort problemen te voorkomen. Begin november bood Inger de Vries, wier vader in 2013 acht maanden spoorloos was, een petitie aan in de Tweede Kamer om dit onderwerp op de agenda te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden