Familie van verdronken Syrische jongetje Alan Kurdi arriveert in Canada

De familie van Alan Kurdi, het Syrische jongetje dat in september aanspoelde op het Turkse strand en wiens foto de wereld overging, kwam dinsdag aan in Canada. Alan's oom, tante en drie neefjes beginnen een nieuw leven in Vancouver, waar ze intrekken bij hun tante Tima Kurdi.

Silke Spierings
Tima Kurdi houdt haar neefje vast bij het wederzien in Vancouver. Beeld reuters
Tima Kurdi houdt haar neefje vast bij het wederzien in Vancouver.Beeld reuters

Op foto's is te zien hoe Tima Kurdi haar net gearriveerde neefje Sherwan hoog in de lucht houdt. Het weerzien van Tima en haar broer Mohammed, zijn vrouw en neefjes was emotioneel dinsdag op het vliegveld in Vancouver.

Mohammed bedankte Canada 'voor het uit laten komen van zijn droom'. Samen met zijn vrouw en vijf kinderen zal hij intrekken bij zijn zus Tima. Ze zijn blij om elkaar weer te zien, opgelucht dat ze de oorlog en reis hebben overleefd. En verdrietig, omdat er vier personen missen.

Tima Kurdi is jaren geleden geëmigreerd naar Canada, toen ze verliefd werd op een Iraaks-Koerdische man die er al woonde. Een tijd lang probeerde ze tevergeefs om haar broers Mohammed en Abdullah naar Canada te laten komen. 'Te veel papierwerk', vertelde ze CNN. 'Daardoor heeft Abdullah uiteindelijk de boot genomen naar Europa.'

Mensen verwelkomen de familie Kurdi op het vliegveld van Vancouver. Beeld ap
Mensen verwelkomen de familie Kurdi op het vliegveld van Vancouver.Beeld ap

Alan bereikte 20 miljoen schermen

Die tocht werd Abdullah Kurdi's gezin fataal. De visser die de boot bestuurde beloofde hem een '100 procentgarantie', maar sprong al na de eerste golven uit de boot om terug naar de kant te zwemmen. Abdullah zag zijn vrouw verdrinken en raakte zijn twee zoontjes kwijt in het water. Hij was de enige die kon zwemmen, en de enige die het overleefde.

Zijn jongste zoon, de driejarige Alan Kurdi, spoelde op 2 september aan op het Turkse strand. De foto die van hem is gemaakt - waar Alan roerloos op het zand ligt, in zijn rode shirtje en zijn hoofd naar beneden - bereikte binnen een halve dag 20 miljoen schermen. 53 duizend tweets per uur werden verstuurd over hem. Het was de foto 'die de wereld zou veranderen'.

'All of us wish you were here'

Abdullah weigert sindsdien naar Canada te komen. Hij woont in Erbil, in Iraaks Koerdistan, op kosten van de Iraaks-Koerdische premier Barzani. Abdullah is directeur van de Alan & Galib Stichting, die zich inzet voor Syrische vluchtelingen. Het meest concrete plan tot nu toe is het bouwen van een school en een ziekenhuis in de Syrische grensstad Kobani.

De pers in Vancouver vraagt Tima Kurdi dinsdag of ze een boodschap heeft voor haar broer Abdullah. Ja, die heeft ze. 'We zouden willen dat je hier was.'

De vader van

Van een vuil matras op de vloer van een Turkse textielfabriek tot een gastsuite in een blinkend wit paleis in Irak. Via Skype vertelt de 40-jarige Abdullah Kurdi zijn vluchtverhaal aan Volkskrantverslaggever Noël van Bemmel.

Neef en tante omhelzen elkaar. Beeld ap
Neef en tante omhelzen elkaar.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden