Familie van orka Morgan gezocht

Harderwijk Steve Hearn, hoofdtrainer van het Dolfinarium Harderwijk zou 120 procent zekerheid willen hebben dat orka Morgan bij haar eigen familie terechtkomt als ze terug zou gaan naar zee....

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

Hij gaat er niet over. Het is aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij te besluiten wat er gaat gebeuren met de jonge killer whale die 23 juni in de Waddenzee werd gevangen, zodra ze weer op krachten is. Maar het Dolfinarium als expertisecentrum van grote zeezoogdieren heeft een belangrijke adviserende stem.

Het is goed mogelijk de groep orka’s waartoe Morgan behoort, te herkennen. De familie heeft dezelfde zwart-wit tekening, dezelfde vorm rug- en staartvin en maakt hetzelfde geluid. Maar vanuit de wetenschappelijke wereld die de groepen orka’s in het wild minutieus observeert en volgt, is Morgan nog niet als vermist opgegeven of herkend op de beelden die zijn verspreid door de media. Het jonge roofdier (rond de 2 en 3 jaar) hoort waarschijnlijk bij een groep die leeft ten noorden van Schotland.

Het is duidelijk dat het uitzetten van Morgan een risico vormt. In haar eentje redt ze het hoogstwaarschijnlijk niet en aansluiten bij een andere groep is ingewikkeld.

Van alle kanten krijgt het Dolfinarium advies, maar er is weinig ervaring. Van de drie uitzettingen terug in zee was er één succesvol. Dat ging om een zieke orka in een groep voor de Amerikaanse kust die door biologen, die de groep bestudeerden, eruit werd gehaald. ‘De orka terugzetten in dezelfde groep verliep probleemloos’, zegt Hearn.

In Harderwijk blijven is voor Morgan geen optie. Orka’s horen te leven in een groep. Twee parken in Europa en meerdere in Amerika houden ze op deze manier. De orka die twintig jaar geleden alleen in een bassin in Harderwijk rondzwom is naar het Amerikaanse SeaWorld in Orlando in de staat Florida verhuisd. Ook de orka die Hearn 16 jaar geleden in Engeland verzorgde, is daarheen gegaan.

Morgan zou zich goed kunnen aanpassen, schat de hoofdtrainer in. Hij houdt zich nu al zes wekenlang met haar bezig en voert haar op een creatieve manier zodat ze zich niet verveelt in de beperkte ruimte van het zoutbad: ‘Ze pakt dingen snel op.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden