NieuwsPolitiegeweld

Familie van Amerikaan die in politieauto werd doodgeschoten krijgt 17 miljoen euro

De familie van een zwarte man die door een agent werd doodgeschoten, heeft een van de hoogste schadevergoedingen in de geschiedenis van de VS gekregen. De nabestaanden van William Green, die zes keer in de rug werd getroffen, krijgen 17 miljoen euro.

William Green, de man die om het leven kwam terwijl hij geboeid in een politieauto zat. Beeld AP
William Green, de man die om het leven kwam terwijl hij geboeid in een politieauto zat.Beeld AP

De schikking komt een week nadat de familie van Breonna Taylor akkoord ging met een schikking van 10,2 miljoen euro met het stadsbestuur van Louisville. Taylor werd in maart doodgeschoten door agenten die haar huis binnenstormden voor een huiszoeking.

De dood van de 43-jarige Green in de staat Maryland kreeg in de afgelopen maanden tijdens de Black Lives Matter-protesten tegen racisme en onnodig geweld van agenten niet zoveel aandacht. Omdat de politieagent in deze zaak ook zwart was, was van racisme geen sprake. Wel was de woede groot vanwege het buitensporige geweld dat de agent gebruikte.

Green, een inwoner van de hoofdstad Washington, werd in januari gedood toen hij geboeid, met zijn handen achter zijn rug, zes keer in de rug werd geschoten in een politieauto. Hij was gearresteerd door politieagent Michael Owen, die met een collega diverse verkeersongevallen onderzocht. Het tweetal trof Green slapend in zijn auto aan buiten Washington DC, in Prince George’s County. Omdat ze vermoedden dat hij betrokken was bij de ongevallen, werd hij gearresteerd.

‘Worsteling’

Green werd geboeid geplaatst in de politieauto, naast de chauffeur. Kort daarna was hij dood. Volgens een woordvoerder van de politie was er sprake van een worsteling in de auto die sommige getuigen hadden gezien. Ook zouden de agenten hebben gedacht dat hij mogelijk drugs had gebruikt. Maar een dag na Greens dood, moest de politiechef van Prince George’s dit verhaal weer intrekken. Van het gebruik van pcp was geen enkele sprake. Ook moest politiebaas Hank Stawinsky bekennen dat het verhaal over de getuigen ‘niet werd bevestigd’.

Politieonderzoekers vonden later tijdens het onderzoek geen enkel bewijs voor een worsteling tussen Green en de agent. Van zijn dood zijn geen beelden omdat Owen geen bodycam droeg. Volgens officier van justitie Renee Joy vormde de man ‘absoluut geen bedreiging’ toen hij werd gearresteerd. Hij was niet gewapend en hij werkte ook volledig mee aan zijn aanhouding. De agent werd gearresteerd en aangeklaagd voor moord en doodslag. Zijn rechtszaak begint in maart. Owen riskeert een jarenlange celstraf.

De belangrijkste bestuurder van Prince George’s County, Angela Alsobrooks, bood maandag haar excuses aan de familie van Green aan. ‘Het spijt me zeer voor uw verlies’, aldus Alsobrooks tegen de moeder toen de miljoenenschikking bekend werd gemaakt. ‘Er is geen passend prijskaartje aan een dergelijk verlies. Maar we zijn van mening dat de acties die op die avond tegen meneer Green zijn ondernomen, deze schikking rechtvaardigen.’

Zinloos wreed

De familie wil de 17 miljoen euro onder andere gebruiken om ‘het kwaad van politiegeweld’ te bestrijden. Advocaat William Murphy, die de familie bijstond, noemde de schikking ‘historisch’. De hoogte van het bedrag gaf volgens hem aan hoe zinloos de dood van Green was. ‘In mijn vijftig jaar als advocaat heb ik nog nooit een zaak meegemaakt die zo wreed was, zo zinloos wreed, zo verdorven’, aldus de advocaat.

Volgens Murphy wordt het politiekorps van de county al jaren geplaagd door corruptie en racisme. Murphy stond ook de familie bij van Freddie Gray, een zwarte inwoner van Baltimore die in 2015 kort na zijn arrestatie om het leven kwam. Gray, die was vastgeketend aan handen en voeten, liep zware verwondingen op tijdens de rit naar het politiebureau. Hij was niet vastgezet met een gordel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden