Familie vaak struikelblok bij donatie van organen

Er zijn bijna drie keer zo veel organen beschikbaar als er worden gedoneerd...

Van onze verslaggever Broer Scholtens

AMSTERDAM Er zijn bijna driemaal zoveel donororganen beschikbaar als in werkelijkheid worden gedoneerd. Vooral door toedoen van nabestaanden van de overledene wordt in bijna driekwart van de gevallen afgezien van orgaandonatie.

Dat stelt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, dat vandaag verschijnt. De NTS bekeek de medische dossiers van bijna zesduizend patiënten die tussen 2001 en 2004 zijn overleden op de intensive care (ic) van dertig ziekenhuizen. Die groep is representatief voor Nederland.

De meeste overledenen kwamen niet in aanmerking als orgaandonor. Omdat de overledene ouder was dan 75 jaar, omdat de ic-patiënt niet werd beademd op het moment van overlijden, of omdat de doodsoorzaak niet neurologisch was van aard. Bijna 7 procent van de overledenen zou geschikt zijn geweest als donor.

In werkelijkheid fungeerde maar 2,5 procent als orgaandonor. In eenvijfde van de gevallen ging donatie niet door omdat de overledene zich als orgaanweigeraar had laten registreren in het Donorregister. In bijna 60 procent werd niet gedoneerd omdat de nabestaanden bezwaren hadden.

Het is voor het eerst dat op basis van medische dossiers gedetailleerd in kaart is gebracht waarom een donatie niet is doorgegaan, zegt Nichon Jansen van het NTS. ‘Mogelijk vergroten een betere communicatie en gesprekken met nabestaanden het aantal orgaandonoren. Maar daar moet je niet te veel illusies over hebben.’

Het tekort aan donororganen is groot. Het aantal donoren ligt sinds tien jaar op tweehonderd per jaar. Begin 2007 wachtten elfhonderd mensen op een donornier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden