Familie soldaat in brief: 'Leger zat achter dood Diana'

De nieuwe informatie die de Britse politie onder de loep neemt over de dood van prinses Diana en haar partner Dodi al-Fayed, zou boven water zijn gekomen tijdens een rechtszaak van scherpschutter Danny Nightingale. Het gaat om een brief waarin staat dat de SAS, de Special Air Service van het Britse leger, achter de dood van de prinses zit.

Een foto van prinses Diana genomen op 17 juni 1997. Beeld afp
Een foto van prinses Diana genomen op 17 juni 1997.Beeld afp

Nightingale werd onlangs veroordeeld voor het illegaal bewaren van een pistool en 338 kogels in zijn slaapkamer. Tijdens zijn rechtszaak kwam informatie over zijn voormalige huisgenoot, genoemd soldaat N., naar boven. De schoonouders van N. schreven een brief naar de SAS-commandant. Daarin staat dat N. beweert dat de SAS 'achter Diana's dood zat' en dat 'de hele zaak in de doofpot is gestopt', dat meldt Sunday People vandaag.

Relevantie en geloofwaardigheid
Gisteren werd bekend dat de politie in Londen de nieuwe gegevens en bekijkt de relevantie en geloofwaardigheid ervan. Scotland Yard laat weten dat het niet een nieuw onderzoek is naar het overlijden van het stel. Diana kwam met haar vriend om het leven door een auto-ongeluk in Parijs.

Scotland Yard meldde direct dat het onderzoek niet valt onder Operation Paget, een onderzoek van de politie naar de theorie dat Diana en Dodi werden vermoord. Deze theorie werd gesteund door Dodi's vader, Mohamed al-Fayed, de toenmalige eigenaar van het beroemde warenhuis Harrods. In 2006 luidde de conclusie van dit rapport dat het stel niet was vermoord.

Nalatigheid
In 2008 werd geconcludeerd dat het paar was omgekomen door grove nalatigheid van de chauffeur, die eveneens om het leven kwam. Al-Fayeds lijfwacht Trevor Rees-Jones was de enige die het ongeluk in een tunnel bij de Pont de l'Alma overleefde.

undefined

Het wrak van de auto waar Diana en haar partner Dodi al-Fayed in zaten. Beeld afp
Het wrak van de auto waar Diana en haar partner Dodi al-Fayed in zaten.Beeld afp
Diana en Dodi in de auto op de avond van het fatale ongeluk. Beeld ap
Diana en Dodi in de auto op de avond van het fatale ongeluk.Beeld ap
Archieffoto van Diana op 1 juli 1997. Beeld epa
Archieffoto van Diana op 1 juli 1997.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden