Familie Soekarno boos over ‘belastend’ boek

De eerste president van Indonesië, Soekarno, kan zich niet meer verdedigen, maar zijn kinderen kunnen dat wel. Die zijn deze week naar de politie gestapt om het boek Soekarno File van de Nederlander Antonie Dake uit de handel te halen....

Dat boek bezoedelt de naam van de grondlegger van Indonesië, de ‘Proklamator’ van de republiek, en de held van de revolutie, zeggen zijn kinderen, die de schrijver en diens uitgever voor de rechter willen slepen. In zijn boek beweert Dake dat Soekarno zelf de drijvende kracht is geweest achter de mislukte ‘coup’ van 30 september 1965, die zijn eigen val inleidde en dictator Soeharto aan de macht bracht.

Soekarno’s jongste zoon Guruh leidt de delegatie van de Stichting Bung Karno die op het bureau van politie van Zuid Jakarta haar klacht komt indienen. Hij fulmineert dat Dake’s historische studie ‘een negatieve invloed heeft op het volk en de natie’. ‘Dit boek moet uit de handel worden genomen’, zegt Guruh.

De kruistocht van de Soekarno’s tegen Dake begon al tijdens de presentatie van Soekarno File, in november 2005, waar Soekarno’s tweede dochter, Sukmawati, een emotionele uitval deed naar de historicus. Haar zus, ex-president Megawati Soekarnoputra, zette de strijd voort. Zij hamerde tijdens een bijeenkomst van haar partij PDI-P woedend met Dake’s boek, nog in cellofaan, op het spreekgestoelte. De familie liet een tegenboek publiceren: Soekarno difitna (Soekarno belasterd), waarin Indonesische historici Dake’s stelling weerleggen. Dat boek werd totaal niet opgemerkt. Dake’s Soekarno File daarentegen wel. Het prijkte wekenlang aan de top van de Indonesische bestsellerlijsten. Dake presenteert binnenkort in de VS en Nederland de Engelse vertaling.

30 September 1965 was een keerpunt in de jonge geschiedenis van Indonesië. In de nacht van 30 september op 1 oktober 1965 zijn in Jakarta zes generaals – vrijwel de hele legertop – ontvoerd en vermoord. Enkele legereenheden en knokploegen van de communistische partij PKI probeerden daarop de macht te grijpen, maar hun coup werd verijdeld door generaal-majoor Soeharto. Deze benoemde zichzelf tot opperbevelhebber en dwong later president Soekarno tot een machtsoverdracht.

Er bestaan verscheidene theorieën over wie er achter de mislukte coup zat. De officiële versie is dat Soeharto Indonesië heeft behoed voor een communistische machtsovername. Een andere populaire versie noemt de Amerikaanse geheime dienst, de CIA, als aanstichter van de coup. Ook Soeharto zelf is genoemd als meesterbrein: hij zou de generaals hebben laten vermoorden om zo de weg naar de top vrij te maken.

Dake schildert Soekarno af als een onzeker leider, die zijn eigen legertop niet langer vertrouwt, omdat die zich verzette tegen zijn plan om een burgermilitie – een ‘vijfde macht’ – in het leven te roepen. Soekarno zou daarom de militair Untung opdracht hebben gegeven actie te ondernemen tegen de generaals.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden