Familie scheldt Marz-concern grote schuld kwijt

Het Duitse dranken- en levensmiddelenconcern März heeft maandag nieuwe noodgrepen aangekondigd om aan de ondergang te ontkomen. De familie-aandeelhouders, voor 93 procent eigenaar, schelden een lening van 230 miljoen mark kwijt....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

De verlichting moet voorkomen dat März bezwijkt onder zijn enorme schuldenlast. Het concern staat alleen al bij de banken in het krijt voor 1,1 miljard. Het concern zal nog meer eigendommen verkopen.

März begon in 1906 als een zuivelbedrijf. Later kwamen daar activiteiten bij in de sector vee en vlees. Vanaf 1979 begon het concern in rap tempo brouwerijen in Duitsland over te nemen. März groeide uit tot de grootste producent op de versplinterde Duitse biermarkt achter de Oetker-groep.

Nog in 1991 kreeg de expansie van März nieuwe impulsen. Het concern ging naar de beurs en dacht te kunnen profiteren van de mogelijkheden in de voormalige DDR. In totaal investeerde het concern 361 miljoen mark in de voormalige DDR.

März stond voor de beursgang te boek als een geheimzinnig bedrijvenimperium. De gebroeders März, de in 1988 overleden Josef en de huidige bestuursvoorzitter Andreas, hadden jarenlang baat bij hun uitstekende contacten met de voormalige 'koning' van Beieren, de eveneens in 1988 verscheiden Franz Josef Strauss. Vooral in de vleeshandel met de toenmalige DDR was de relatie met Strauss lucratief.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden