Familie overweegt procedure Radboud

De Stichting Nederlandse Hartpatiënten is van plan om het UMC St Radboud in Nijmegen aansprakelijk te stellen vanwege het overlijden van een aantal hartpatiënten als gevolg van ondermaatse zorg....

Van onze medewerkster Jet Bruinsma

De stichting inventariseert de klachten naar aanleiding van de operatiestop die de Inspectie voor de Gezondheidszorg het Nijmeegse hartcentrum deze week oplegde. Daaruit wordt een aantal zaken geselecteerd waarin het ziekenhuis aansprakelijk zal worden gesteld. Als de rechter bevestigt dat het ziekenhuis inderdaad blaam treft, kunnen de nabestaanden besluiten een claim in te dienen. Maar de erkenning van de fouten is het belangrijkst, meent Van Overveld.

Toen vorig jaar bekend werd dat in het Universitair Medisch Centrum van Nijmegen meer hartpatiënten na een operatie waren overleden dan in andere hartcentra, is de nabestaanden beloofd dat ze in een gesprek opening van zaken zouden krijgen. Maar daarvan is vaak niets terechtgekomen. 'Het bestuur heeft nooit excuses aangeboden, al hebben we daar wel om gevraagd', zegt Van Overveld.

De stichting heeft van personeel en patiënten herhaaldelijk te horen gekregen dat de kwaliteit van het hartcentrum de laatste jaren achteruit is gegaan. Uit contacten met patiënten elders in het land concludeert Van Overveld dat de situatie in geen van de dertien Nederlandse hartcentra zo slecht als in Nijmegen.

De voorzitter van de raad van bestuur van UMC St Radboud zegt in een reactie: 'We voelen met de nabestaanden mee maar ik denk dat claims juridisch weinig kans maken, vanwege het ontbreken van goede onderbouwing.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden