Familie Nouri: wij wisten niet van hartafwijking bij Abdelhak

Het tragische lotgeval van voetballer Abdelhak Nouri op een veld in Oostenrijk krijgt steeds meer juridische implicaties. Letselschadeadvocaten onderzoeken de zaak, de familie Nouri toont zich geschokt om een onregelmatigheid in het hart die al in 2014 is ontdekt.

Steunbetuiging aan Abdelhak Nouri in augustus 2017. Beeld ANP
Steunbetuiging aan Abdelhak Nouri in augustus 2017.Beeld ANP

De familie van Abdelhak Nouri laat Beer advocaten, specialisten in letselschade, onderzoeken in hoeverre fouten zijn gemaakt voor en tijdens de behandeling van de voetballer van Ajax, die vorig jaar tijdens een oefenduel met Werder Bremen een hartstilstand kreeg. Nouri ligt met laag bewustzijn in het ziekenhuis, omdat hij zuurstoftekort opliep rond de behandeling. Zijn hersens zijn blijvend beschadigd.

De familie, vertegenwoordigd door advocaat Khalid Kasem uit Amsterdam, vroeg al maanden geleden om meer informatie van Ajax, mede omdat twijfels bestaan over de behandeling op het veld. Bovendien, zo schreef NRC Handelsblad zaterdag, is door de medische staf van de KNVB al in 2014 een onregelmatigheid aan het hart geconstateerd, die volgens de medici van de bond overigens niet gevaarlijk is voor sporters. De KNVB heeft die informatie over de zogenoemde 'false tendon' volgens vast beleid van de bond gedeeld met de speler en met Ajax, per brief en mondeling.

De familie Nouri is ervan overtuigd dat Nouri van niets wist, en de familie dus ook niet. Theoretisch is het mogelijk dat Nouri niets aan zijn ouders vertelde, mogelijk om ze niet ongerust te maken. Kinderen boven de 16 jaar zijn in medisch opzicht volwassen. Artsen mogen de informatie niet delen met de ouders.

In een verklaring via Kasem laat de familie weten: 'We zijn erg geschrokken van het nieuws dat reeds in 2014, tijdens medisch onderzoek door de KNVB, bij Abdelhak een hartafwijking is geconstateerd. De familie is dit pas recent te weten gekomen door inzage in het medisch dossier dat Ajax, na herhaald en uitdrukkelijk verzoek, verstrekte. De familie is ervan overtuigd dat ook Abdelhak zelf geen weet van deze afwijking heeft gehad. Anders had de familie direct aangedrongen op diepgravend vervolgonderzoek, een second opinion en regelmatig terugkerende tests.'

Ajax bevestigt de brief over de onregelmatigheid in het hart te hebben ontvangen. Volgens medici is een false tendon nauwelijks een afwijking te noemen. Later is een aantal talentvolle spelers van Ajax onder wie Nouri nog eens uitgebreid onderzocht, voordat de voetballers een A-contract tekenden. Daarbij is Nouri verzekerd dat de onregelmatigheid, een extra bindweefselstreng, geen belemmering vormt voor het bedrijven van topsport. De relatie met het tragische lotgeval in 2017 kan daarmee niet worden aangetoond.

De Volkskrant publiceerde vorige maand een reportage over Nouri en zijn ongeval op 8 juli in het Zillertal in Oostenrijk, tijdens de laatste dag van het trainingskamp van Ajax. Verschillende medici spraken in dat artikel anoniem hun twijfels uit over de behandeling op het veld door onder andere clubarts Don de Winter, omdat te laat zou zijn begonnen met de reanimatie. Op de destijds rechtstreeks uitgezonden beelden is in de eerste, cruciale minuten nauwelijks activiteit te zien, alsof de doktoren niet wisten wat ze moesten doen.

Flauwgevallen

De geraadpleegde artsen wilden anoniem blijven omdat ze geen wetenschappelijk bewijs voor hun stelligheid kunnen aanvoeren, terwijl ze ook niet kunnen weten wat precies aan de hand was. Op nadrukkelijk verzoek van de familie liet de Volkskrant de kennis over het inhuren van een letselschadeadvocaat destijds uit de reportage, omdat de familie niet de indruk wilde wekken loodrecht tegenover Ajax te staan.

Maar de standpunten verharden. Beer advocaten maakt op zijn website melding van het onderzoek door de juristen John Beer en Lucas Hogeling, die zich laten helpen door geraadpleegde medici. Ze presenteren hun bevindingen binnenkort. Ook Ajax heeft een letselschadeadvocaat ingehuurd.

Het onderzoek heeft talloze haken en ogen. Zo viel Nouri tijdens zijn vakantie, ongeveer een maand voor het trainingskamp, flauw tijdens een partijtje voetbal op een strand in Turkije. Hij werd naar het ziekenhuis vervoerd, maar kon na kort onderzoek weer vertrekken. De begeleiders van Nouri stellen dat de middenvelder bij de gesprekken in de eerste trainingsweek melding heeft gemaakt van het voorval. Ajax ontkent dat Nouri daarover heeft verteld. De familie neemt nu stilte in acht, totdat alle onderzoeken zijn afgerond.

Abdelhal Nouri bij zijn debuutwedstrijd bij Ajax. Beeld anp
Abdelhal Nouri bij zijn debuutwedstrijd bij Ajax.Beeld anp

De hartstilstand van Abdelhak Nouri, de getalenteerde jonge Ajacied die sinds juli in coma ligt, had grote impact op zijn omgeving, zijn club en de betrokkenen in Oostenrijk. Willem Vissers sprak met Appies broer, ging naar Hippach en probeerde te achterhalen of er op tijd is begonnen met reanimeren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden