Familie neemt afscheid van terdoodveroordeelden Bali

Andrew Chan en zijn 'Febi' zijn gisteren getrouwd. Het was een sobere plechtigheid, in de gevangenis op het eiland Nusakambangan, het Indonesische 'Alcatraz'. Erg lang zal hun huwelijk niet duren. Als het tegenzit, is het na anderhalve dag alweer voorbij, want de kans is groot dat Andrew (31) er woensdag niet meer is. Drie kogels zullen dan een einde hebben gemaakt aan zijn leven.

Doodskisten bestemd voor de gevangenis waar de terdoodveroordeelden verblijven, worden zondag in een vrachtwagen geladen.Beeld AP

Chan is een van de negen terdoodveroordeelden die wachten op hun executie. Wanneer die zal plaatsvinden, is nog niet helemaal zeker. Familieleden hebben inmiddels van hen afscheid genomen, meldt CNN.

De executies worden binnen 24 uur verwacht en zullen volgens advocaten waarschijnlijk even na middernacht (lokale tijd) in de nacht van dinsdag op woensdag worden uitgevoerd. Bij de gevangenis zijn twaalf ambulances gesignaleerd. In zeker een daarvan lag een lege lijkkist. Het definitieve tijdstip van hun dood is dan nog in handen van de Indonesische procureur-generaal. Die zal, volgens onbevestigde berichten, vanochtend definitief bekendmaken wanneer de negen voor het vuurpeloton zullen komen.

De executie zal een einde maken aan maanden van koortsachtig overleg en bittere protesten van onder meer de Verenigde Naties, de Europese Unie, ASEAN, Brazilië, de Filipijnen en vooral Australië. Zelfs Metallica, de favoriete band van de Indonesiche president Joko 'Jokowi' Widodo, en de Filipijnse wereldkampioen boksen Manny Pacquiao hebben tot het laatste moment geprobeerd de president tot gratie te bewegen. Maar 'Jokowi' geeft geen krimp. Het Westen moet begrip hebben, het moet het Indonesische rechtsstelsel respecteren en zich niet in binnenlandse aangelegenheden mengen.

Grote woede

De halsstarrigheid van de Indonesische autoriteiten leidde tot grote woede, vooral in Australië, waar twee van de veroordeelden vandaan komen. Andrew Chan en Myuran Sukumaran zijn daar de afgelopen maanden van drugsdealers knuffeldieren van de media geworden. In de Australische media werden zij geportretteerd als twee weldoeners die in de gevangenis in Bali een nieuw leven zouden zijn begonnen en zich daarmee uitermate populair hadden gemaakt. Medegevangenen zouden zelfs hebben aangeboden hun plaats voor het vuurpeloton in te nemen. In Londen zijn schilderijen die Chan maakte in gevangenschap te zien in een galerie. Voor Indonesië zijn zij niet meer dan drugscriminelen.

De twee werden in 2005 met zeven anderen betrapt toen ze probeerden 8,3 kilo heroïne vanuit Bali naar Australië te smokkelen. Chan en Sukumaran golden als de leiders van de groep en kregen in 2006 de doodstraf. Zij zaten al tien jaar gevangen en de hoop groeide dat de doodstraf misschien nooit voltrokken zou worden. Tot Widodo in oktober 2014 aan het roer kwam en zich ontpopte als een keiharde voorstander van executie.

De Nederlander Ang Kiem Soei maakte midden januari deel uit van de eerste groep van zes veroordeelden die werden doodgeschoten. Ang Kiem Soei was in 2003 veroordeeld voor de productie van xtc. Nederland protesteerde tevergeefs en riep woedend zijn ambassadeur terug. Deze week gaan negen terdoodveroordeelden de Nederlander achterna. Behalve de twee Australiërs zijn dat een Filipijnse, een Indonesiër, een Braziliaan, een Ghanees en drie Nigerianen.

Advocaten hebben alle juridische mogelijkheden benut om uitstel of afstel van de executies te krijgen en zelfs om de doodstraf principieel te laten verbieden, maar al die pogingen liepen op niets uit. Alleen een Fransman, Serge Areski Atlaoui, is op het laatste moment van de lijst gehaald omdat nog niet al zijn beroepsmogelijkheden blijken te zijn afgehandeld.

De kist met de geëxecuteerde Ang Kiem Soei.Beeld epa

Toestemming om te trouwen

De afgelopen maanden heeft het er een paar keer op geleken dat het misschien toch nog afstel zou kunnen worden. De eerste executies, in januari, waren in grote haast erdoor gejaagd, maar de tweede groep kreeg uiteindelijk nog enkele maanden de tijd om de veroordelingen bij diverse rechtbanken aan te vechten. Dat wekte de hoop dat de felle protesten misschien toch enig effect sorteerden. Die hoop is vrijdag de grond in geboord toen de negen de aanzegging kregen dat zij nog drie dagen te leven hadden. Die drie dagen zijn verstreken.

Andrew Chan heeft nog toestemming gekregen om te trouwen met Febiyana, 'Febi' de vrouwelijke pastor die hij in de gevangenis in Bali heeft leren kennen en die een lokale beroemdheid is geworden. Hun advocaten proberen nog een laatste beroep bij het Constitutionele Hof, maar het Openbaar Ministerie heeft al laten weten dat het daarop niet meer zal wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden