Familie Mandela voerde bittere strijd om nalatenschap

Nu Nelson Mandela is gestorven, lijkt zijn familie eensgezind. De afgelopen jaren waren er echter diverse conflicten. Daarbij ging het niet om zomaar privéruzietjes, maar vooral om macht, roem en omgerekend miljoenen euro's.

Mandela, omringd door een aantal kleinkinderen. Beeld AFP
Mandela, omringd door een aantal kleinkinderen.Beeld AFP

Terwijl Mandela de afgelopen zomer voor zijn leven streed, bevochten familieleden elkaar deels openlijk voor de rechter en voor de camera's en microfoons van de internationale media. Centraal stond Mandela's kleinzoon Mandla. Die wilde dat zijn grootvader in Mvezo zou worden begraven. Daar, in de provincie Oost-Kaap, was Mandela op 18 juli 1918 geboren. De anti-apartheidsstrijder had echter aangegeven dat hij in Qunu, niet ver daarvandaan, begraven wilde worden. Daar was hij opgegroeid.

De 39-jarige politicoloog Mandla, die vrijdag zei overweldigd te zijn door het overlijden van de oud-president, is net als zijn grootvader ooit, de traditionele leider van Mvezo. Hij is het enige familielid dat als afgevaardigde van de regeringspartij ANC in de politiek is gegaan. Waarschijnlijk had hij daardoor de beschikking over geld van de Staat. Hij liet in Mvezo straten aanleggen en een hotel, een pension voor rugzaktoeristen, een museum en horecagelegenheden bouwen. Eigenaar van al die gebouwen is een stichting waarvan Mandla voorzitter is.

Toeristen
Het grafmonument voor opa Mandela zou de parel van Mvezo worden. Zo'n gedenkteken zou vele jaren lang een stroom van toeristen en pelgrims naar het dorp trekken. Mandla had zijn ambitie mogelijk kunnen verwezenlijken als niet de rest van de familie had ingegrepen. De rechter hield het monument tegen. Mandla had alvast de stoffelijke resten van drie kinderen van Mandela - Thembekile, Makaziwe en Makgatho - uit hun graf in Qunu naar Mvezo overgebracht, maar moest die actie terugdraaien.

Mandla Mandela verweet zijn familieleden dat zij een greep wilden doen in Mandela's vermogen. Dat is vooral door zijn boeken, zoals zijn in 1995 verschenen autobiografie, en souvenirs flink opgelopen. Het meeste geld vloeit in een stichting en twee Nelson Mandelafondsen. Dit voorjaar wilden Mandela's dochters Zenani en Makawize via de rechter afdwingen dat zij het geld konden gaan beheren. Zij probeerden vertrouwenspersonen van hun vader als beheerder van het vermogen af te zetten, maar trokken de zaak in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden